Az Apple, a Facebook, a Google és a Microsoft közösen ment bíróságra Trump beutazási tilalma ellen

külföld
2017 február 06., 11:25
comments 129

Összesen 97 techvállalat, köztük az egész iparág legnagyobb szereplői a washingtoni bíróságon jelezték, hogy amicus curiae-ként, azaz a bíróság barátjaként szeretnének csatlakozni Donald Trump elnöki rendelete ellen, amivel megtiltotta hét, többségében muszlim lakosságú ország állampolgárainak, hogy átmenetileg beutazzanak az Egyesült Államokba. 

Mint közös dokumentumukban írják, érintette őket Trump rendelete, és peren kívüli tanácsadói státuszban segíteni szeretnének a rendelet végleges eltörléséért indított jogi harcban. A dokumentum egyszerre épít erkölcsi érvekre és gazdasági szempontokra is. Az aláírók egyetértenek abban, hogy a rendelet súlyos károkat okozhat az amerikai gazdaságnak, innovációnak és növekedésnek. 

A klasszikus techcégek mellett az aláírók között szerepelnek olyan vállalatok is, mint a Netflix, az Uber, a Kickstarter vagy a Spotify. Viszont nincs az aláírók között a Tesla, melynek vezetője, Elon Musk már jelezte, hogy igyekszik együttműködni Trumppal. 

Jelenleg több szövetségi bíróság is átmenetileg felfüggesztette a rendelet végrehajtását, ami ellen a Fehér Ház fellebbezett. A legerősebb jogi támadást viszont a washingtoni legfőbb ügyész indította: Bob Ferguson szerint a rendelet egyszerre törvénytelen és alkotmányellenes. Ehhez a keresethez csatlakoztak most az amerikai gazdaság legnagyobb online szereplői. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.