Az Apple, a Facebook, a Google és a Microsoft közösen ment bíróságra Trump beutazási tilalma ellen

külföld
2017 február 06., 11:25
comments 129

Összesen 97 techvállalat, köztük az egész iparág legnagyobb szereplői a washingtoni bíróságon jelezték, hogy amicus curiae-ként, azaz a bíróság barátjaként szeretnének csatlakozni Donald Trump elnöki rendelete ellen, amivel megtiltotta hét, többségében muszlim lakosságú ország állampolgárainak, hogy átmenetileg beutazzanak az Egyesült Államokba. 

Mint közös dokumentumukban írják, érintette őket Trump rendelete, és peren kívüli tanácsadói státuszban segíteni szeretnének a rendelet végleges eltörléséért indított jogi harcban. A dokumentum egyszerre épít erkölcsi érvekre és gazdasági szempontokra is. Az aláírók egyetértenek abban, hogy a rendelet súlyos károkat okozhat az amerikai gazdaságnak, innovációnak és növekedésnek. 

A klasszikus techcégek mellett az aláírók között szerepelnek olyan vállalatok is, mint a Netflix, az Uber, a Kickstarter vagy a Spotify. Viszont nincs az aláírók között a Tesla, melynek vezetője, Elon Musk már jelezte, hogy igyekszik együttműködni Trumppal. 

Jelenleg több szövetségi bíróság is átmenetileg felfüggesztette a rendelet végrehajtását, ami ellen a Fehér Ház fellebbezett. A legerősebb jogi támadást viszont a washingtoni legfőbb ügyész indította: Bob Ferguson szerint a rendelet egyszerre törvénytelen és alkotmányellenes. Ehhez a keresethez csatlakoztak most az amerikai gazdaság legnagyobb online szereplői. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt