Ferenc pápát támadó plakátok lepték el Rómát

2017 február 6., hétfő 6:27
37

Az olasz terrorizmus ellenes nyomozó-igazgatóság (Digos) nyomozást indított vasárnap a Ferenc pápát támadó plakátok miatt, amelyeket több száz példányban Róma utcáin ragasztottak ki szombat éjjel. Az ismeretlen plakátragasztók az egyházfő intézkedéseit bírálják. 

A Vatikánnal szomszédos római teret is teljesen befedő plakátokon Ferenc pápa látszik haragos arckifejezéssel. A kép alá római dialektusban és tegeződve írt szöveg azt kérdezi Ferenc pápától, hova lett az irgalmassága, miután "felügyelet alá helyeztél egyházi kongregációkat, eltávolítottál papokat, lefejezted a máltai lovagok rendjét és Szűz Mária ferenceseit, tudomást se vettél bíborosokról". 

A plakát névtelen, se szervezet neve, se logó nincsen rajta feltüntetve. Az egyébként engedély nélkül kiragasztott plakátok egy részét a római önkormányzat már letépte vagy lefedte. 

( Lena Klimkeit/dpa) Fotó: Lena Klimkeit

A Digos a plakátokat kiragasztó személyeket keresi az utcai térkamerák felvételei alapján. Az olasz hatóságok azonban csak törvénytelen plakátragasztás miatt járhatnak el: hangsúlyozták, hogy ebben az esetben az államfővel szembeni becsületsértés vagy rágalmazás nem áll fenn. 

Az olasz sajtó és közvélemény a Ferenc pápát bíráló plakátok mögött a konzervatív egyházi körök tagjait vélik látni. Agostino Vallini bíboros, a római egyházmegye helynöke elítélte a plakátokat hangsúlyozva, hogy Róma katolikus közössége nem osztja a plakátokon olvasható véleményeket azzal az egyházfővel szemben, aki mindig is a nép, különösen a rászorulók segítését szolgálta. 

Az Il Giornale napilap kommentárja szerint a háttérben a Ferenc pápa egyházi politikájával elégedetlen bíborosok állnak, akik háttérbe szorítva érzik magukat. A plakát szövege utal is erre, valamint olyan aktuális eseményekre, mint a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterének  közelmúltban történt lemondása. A rend élére Ferenc pápa vatikáni biztost nevezett ki, és ugyanez történt a korrupciós botrányba keveredett Szűz Máriának szentelt dél-olaszországi ferences rend esetében is. A plakát stílusa azt sugallja, hogy a "nép", a katolikus hívők elégedetlenek a pápával, miközben ellenkezőleg az egyház magas rangú köreiről van szó. "És ha ennyire hangosan és erőteljesen tiltakoznak, azt jelenti, hogy a végső ellenállás szól belőlük" - írta az Il Giornale. A történetről mi is részletesen beszámoltunk

Közben a Ferenc pápa legerősebb vatikáni ellenzékének számító amerikai Raymond Burke bíboros találkozott a szélsőjobboldali Északi Liga vezetőjével, Matteo Salvinival. Salvini Trump támogatója, de beszélt már korábban Mussoliniről is dicsérően. Az, hogy most Burke bíborossal találkozott, elég jól megmutatja, hogy a Vatikánban meglévő nézetkülönbségeknek bőven politikai színezetük is van. 

A találkozó még múlt héten történt meg, Burke az otthonában fogadta a politikust. Salvini nem kívánt reagálni a megkeresésekre, de annyit szóvivője annyit elismert, hogy a politikus abban az időben valóban a Vatikánban volt. Vatikáni elemzések szerint nagyon szokatlannak számít, hogy a vezető amerikai bíboros és egy olaszországi politikai párt vezetője találkozzon. A találkozó komolyan segítheti a jelenleg 13 százalékon álló Északi Liga szereplését is a következő választáson, hiszen Burke ezzel jelezhette, hogy hol áll az egyház általa vezetett konzervatív ága. 

Ferenc pápa amúgy nem kommentálta a plakátokat, de vasárnap déli beszédében kijelentette, hogy az egoizmus, irigység és a rosszindulat tönkreteszik a keresztények közösségét. (MTI, Cruxnow, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt