Fillon elnézést kért, amiért közpénzből fizette a feleségét egy olyan munkáért, amit valószínűleg nem is végzett el

külföld
2017 február 06., 15:57
comments 77

Francois Fillon a francia mérsékelt jobboldal jelöltje az elnökválasztáson, és nagyon jó esélyekkel is indult, hiszen Francois Hollande elnöksége alatt a szocialista párt annyira lejáratta magát, hogy a baloldali jelöltek eleve hátrányból indultak. A francia jobboldal viszont, úgy tűnik, mégis képes ebből a szinte nyert helyzetből is tökön lőni magát azzal, hogy Fillont indította a választásokon.

Fillon eleve nem a jobboldal legnépszerűbb jelölt-aspiránsa volt, mégis ő nyerte az előválasztást. Aztán a kampányban hamar elő is túrtak egy nagyon kényelmetlen ügyet a politikus múltjából:

Fillon korábbi kormányzati megbízatásai idején összesen kb. 500 ezer eurót fizettetett ki a feleségének, egy olyan munkáért, ami a felesége valószínűleg nem is végzett el.

Az elnökjelölt korábban azt mondta, semmi rosszat nem tett, és hogy a feleségének utalt péntek körül minden a legnagyobb rendben van.

Penelope Fillon és férje (AFP/Philipe Lopez)
photo_camera Penelope Fillon és férje - Fotó: AFP/Philipe Lopez

Hétfőn azonban egy rendkívüli sajtótájékoztatón

elnézést kért a francia néptől.

Fillon elismerte, hogy rossz döntést hozott, amikor a feleségét alkalmazta, azt mondta, már tudja, hogy a rokonokat hiba belekeverni a politikai ügyekbe, mert abból nem sülhet ki jó. De szerinte a kétezres évek elején, amikor ez történt, az ilyesmi elfogadott volt, ma viszont nem az.

Fillon továbbra is azt állítja, hogy a felesége tényleg ellátta azokat a parlamenti titkári teendőket, amikért fizették, és hogy ezt bebizonyítsa, a jelölt megígérte azt is, hogy kedden a felesége kifizetéseihez kapcsolódó minden dokumentumot nyilvánosságra fog hozni, hogy mindenki maga értékelhesse az ügyet. (Le Monde)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.