Perli a Facebookot egy szíriai menekült, amiért nem törlik a Merkellel készült szelfijével visszaélő posztokat

Németországban bíróságon követeli egy szíriai menekült a Facebooktól, hogy lépjen fel a visszaélésekkel szemben, amelyeket egy Angela Merkel kancellárral készített szelfijével követnek el a Facebook felhasználói.

  Anas Modamani és Merkel  

A hétfőn a würzburgi tartományi bíróságon indult eljárásban Anas Modamani azt akarja elérni, hogy a testület kötelezze a Facebookot, kutassa fel és törölje az összes becsületsértő, lejárató bejegyzést, amit a német kancellárral 2015 nyarán egy berlini menekültszállás előtt készített szelfije felhasználásával készítettek vagy terjesztenek a portál felhasználói.

A felvétel felhasználásával legalább két olyan fotómontázs készült, amik azt sugalmazzák, hogy Anas Modamani bűnöző vagy terrorista.

Az egyiken a tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron végrehajtott terrormerénylet elkövetőjeként állítják be, a másik montázs pedig azt sugalmazza, hogy tagja volt annak a csoportnak, amely szintén tavaly decemberben megpróbált felgyújtani egy hajléktalant a német fővárosban.

A szíriai fiatalember azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze a Facebookot a montázsokat tartalmazó eredeti bejegyzések törlése mellett arra is, hogy kutassa fel és távolítsa el a lejárató montázsokat a felhasználók között terjesztő, megosztó bejegyzéseket is.

A bíróság március 7-ig elnapolta a döntést a jogsértés megszüntetését elrendelő végzés kiadásáról, és azt javasolta a feleknek, hogy egyezzenek meg peren kívül. 

Német hírportálok beszámolói szerint a szíriai menekült arra hivatkozik, hogy a montázsok rossz hírét keltik, sértik a becsületét és megkeserítik az életét,

és továbbra is terjednek a portálon, mert a Facebook ugyan törölte az eredeti bejegyzéseket, de a törlés csak Németország területére vonatkozik, a megosztásokra pedig egyáltalán nem.

Anas Modamani a bíróságon (AFP PHOTO / dpa / Karl-Josef Hildenbrand / Germany OUT)

A Facebook jogi képviselői arra hivatkoznak, hogy a portál szabályszerűen járt el, megvizsgálta, majd törölte a bejelentett, kifogásolt tartalmat, valamennyi új bejegyzés és feltöltött kép átkutatása a két montázs kiszűrése céljából pedig aránytalanul nagy erőfeszítést igényelne. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.