Új magaslatokban a Sajtóklub, Bencsik szerint Putyin ingyen adna nekünk atomerőművet

tévé
2017 február 06., 21:19
comments 342

Lement Magyarország legpszichedelikusabb tévéműsorának újabb adása. Az Echo TV Sajtóklub című estjét a műfaját tekintve vitaműsornak nevezik ugyan, de igazából semmilyen vita nincs benne, csak egyetértés. A Sajtóklub tehát az Echo TV politikai egyetértőműsora, amiben a kormánypárti propaganda nagyágyúi, Bayer Zsolt, Lovas István, Bencsik András és Huth Gergely beszélgetnek a világ dolgairól arról, hogy Orbán Viktor és a Fidesz a két legkirályabb dolog a világon.

link Forrás

A legújabb műsor fénypontja az volt, amikor Bencsik András megpróbálta értelmezni, amit Putyin a budapesti látogatásán mondott: hogy ha kell, Oroszország nemcsak a paksi beruházás 80, de akár 100 százalékát is meghitelezi. Ebben az esetben persze újra kell tárgyalni a hitelfeltételeket.

Szóval Bencsiknek ez úgy jött le, hogy ha a beruházás 100 százalékát hiteleznék az oroszok, akkor

Magyarország ingyen kapna egy atomerőművet,

ami 10 ezer új munkahellyel jár, a törlesztés pedig annyi lenne, hogy az oroszok az erőmű bevételeinek egy részét megkapnák.

Ha valakinek nem esett volna még le, amiről Bencsik beszélt, az nem teljesen úgy van, ahogy ő mondja.

A helyzet az, hogy a paksi hitelmegállapodásban szereplő feltételeknél már eleve jobb feltételekkel tudna Magyarország a piacról is forrást szerezni, pedig a jelenlegi megállapodás nem az önerő nélküli forgatókönyvre vonatkozik. Ha a megállapodást úgy írnák át, hogy nem lenne benne magyar önerő, az valószínűleg a jelenleginél is kedvezőtlenebb feltételeket teremtene, és értelemszerűen még nagyobb adósságot eredményezne.

Az erőmű bevételeiből történő törlesztés szintén messzire vezet. Bencsik ezt úgy állítja be, mintha gyerekjáték lenne, de a kép sokkal árnyaltabb annál, mint hogy az új reaktorokkal ránk zúduló pénzeső egy részét odaadjuk az oroszoknak. Az építtető általában akkor engedi, hogy egy erőmű bevételeiből fizessék ki, ha részt vehet az adott erőmű üzemeltetésében. Ilyen Magyarországon valószínűleg nem lesz, már ha hinni lehet annak a rakás fideszes politikusnak, akik az utóbbi 3 évben hangsúlyozták, hogy nem akarják az oroszokkal közösen üzemeltetni az atomerőművet. Ebben az esetben viszont az oroszok nem fogják engedni a bevételarányos törlesztést, ugyanis az sebezhetővé tenné őket. Az üzemeltető így bármikor befolyásolhatná a bevételeket, és akkor a törlesztés is elhúzódna.

De a fő kérdés ebben az esetben is az, hogy mikor majd működni kezdenek a reaktorok, mennyire lesz olcsó az áram, amit termelnek a más forrásokból szerezhető áramhoz viszonyítva. Erről elemzések tömkelege született már, és a többségük szerint inkább veszteséges lesz az atomerőmű, mint nem. Hogy semmiképp se legyen veszteséges, ahhoz valószínűleg az kellene, hogy 2026-ra háromszorozódjon meg az áram ára Európában, ez pedig kis eséllyel fog megtörténni. Persze lehet, hogy megtörténik, és akkor minden a legnagyobb rendben lesz.

A Sajtóklub fennmaradó részében leginkább a 4-es metróról szóló OLAF-jelentés ügyében értettek egyet az egyetértőműsor sztárjai, főleg abban volt nagy közöttük az összhang, hogy amit Gyurcsányék csinálnak, azt már nem lehet tovább tűrni. A kormány által nyilvánosságra hozott OLAF-jelentés ugyanis feketén fehéren leírja a metróépítés körüli visszaéléseket. Sajnos a Tiborcz István vagy Rogán Antal ügyeiről szóló OLAF-jelentéseket nem hozta nyilvánosságra a kormány, és ezekről a Sajtóklubban sem volt szó. De a 4 egyetértő bizonyára egyetértett volna abban, hogy azokban az ügyekben nem volt semmi baj, és különben is mit pofázik bele az OLAF a magyarok dolgába, nem? Hát de.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.