14 méter magas, szögesdróttal díszített obeliszket állíthatnak a Gulagra hurcoltak emlékére a belvárosban

November végére készülhet el a stilizált szögesdróttal ékített, 14 méter magas obeliszk, amivel a szovjet megszállás és a kommunista diktatúra idején üldözött politikai foglyokra és az annak idején elhurcoltakra emlékeznek.

"A megvalósítás előtt több mint egy évig folytak a nyilvános pódiumbeszélgetések, amelyen történészek, közéleti szereplők, művészek, egyházi személyek is részt vettek. A viták során a többség egyetértett abban, hogy a szobor felállítása elengedhetetlen" - mondta a szoborról a Magyar Időknek az emlékmű felállítását kezdeményező fideszes parlamenti képviselő, Menczer Erzsébet.

Nekem aztán semmi kifogásom sincs egy ilyen emlékmű ellen. Apai nagyanyám bátyját, bujtathatott akármennyi zsidót a háború alatt, a bevonuló szovjetek sváb származására tekintettel simán elhurcolták málenkij robotra. De azon azért kiakad a cinizmusméterem, hogy Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő azt tudta felhozni indokként az emlékmű mellett, hogy

"ahol a német megszállás áldozatainak emlékmű épült, ott helye van a megemlékezésnek a szovjet megszállás áldozatairól is".

Ezzel arra a borzalmas, giccses, történelemhamisító Szabadság téri szoborra utal, amely megpróbálja úgy beállítani a magyar történelem legcsúnyább fejezetét, mintha abban a magyarok szemlélődő áldozatok lettek volna csupán. (Via Magyar Idők)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.