Baja egy részén az 5 milliárd forintos felújítás után is gusztustalan, sötét víz folyik a csapból

vidék
2017 február 07., 16:42
comments 74

Január második felében az RTL Klub olyan felvételeket közölt, amik az egyes bajai vízvezetékekből közel egy éve folyó, undorító, színes vizet mutatták be. A probléma 11 ezer vízfogyasztóból kb. 500-at érint.

Felső-Bácska ivóvizének javítására egy programban 5 milliárd forintot költöttek 2015-ig, de az érintettek szerint a helyzet, ha lehet, még rosszabb lett.

A Hír Tv elment a bajai önkormányzat rendkívüli képviselő-testületi ülésére, ahol a lakók így panaszkodtak:

  • „Megkérdezem, hogy amikor samponnal megmosdom, és ezt a trutyit magamra kenem, a fehér köpenyt felhúzom, mitől retkes az ember nyaka.”
  • „Ezt tarthatatlan! A kutyámat nem fürdettem meg abban a koszos vízben, de nekem fürödnöm kell. Öt órától hét óráig dolgozom általában. Este az ember arra várna, hogy megtisztuljon. Én a mai napig nem tudok tiszta lenni. Én nem vagyok pattanásos, de ettől igenis viszket az ember bőre.”

A vizet az önkormányzat cége, a Bajavíz Kft. szolgáltatja, és bár a korábbi vezetője a minőségjavító program teljesítéséről szóló igazolások aláírását feltételekhez kötötte, őt azóta leváltották, így utóda, Mrekva László magyarázhatta, hogy:

„A Környezet és energia operatív program finanszírozásával létrejött új víztisztító technológia a korábbitól eltérő tulajdonságokkal rendelkező vizet szolgáltat, más tisztítási technológiával működik. A város ivóvízhálózata ugyanakkor több évtizedes műszaki állapotú. Az Európai Unió előírásai keretében csak minimális lehetőség nyílt hálózatrekonstrukcióra.”

A legutóbbi vizsgálatok szerint Baja egyes részein még mindig sok a vízben az egészségre ártalmas mangán és ammónium, így a hálózatot hetente átmossák – írja a Hír Tv.

Erről Fercsák Róbert, Baja Fidesz-KDNP-s polgármestere annyit tudott mondani: „Akit ez érint, azzal nagyon nehéz megértetni, én ezzel együtt tudok érezni. Nekünk csak az lenne a feladatunk, hogy amellett, hogy nem fújunk föl egy dolgot, megpróbáljuk megoldani az érintettek problémáját.”

(Ja, miért is kéne felfújni a dolgot, amikor az ember adójából mérgező vizet kap, majd az önkormányzati cég szerint az EU előírásai miatt nem lehetett ezen javítani, a polgármester meg annyit mond, ne fújják fel a dolgot.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.