Bíróság elé állítják Nicolas Sarkozyt

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozynek, aki a francia ügyészség vádjai szerint illegális forrásokból finanszírozta 2012-es újraválasztási kampányát. Serge Tournaire nyomozóbíró elrendelte a büntetőpert Sarkozy és 13 társa ellen.

Ez újabb pofon a francia jobboldalnak a nyáron esedékes elnökválasztás előtt. A jobbközép elnökjelöltje, Francois Fillon hetek óta a nejének juttatott több százezer eurós fizetés miatt kénytelen magyarázkodni, emiatt a franciák kétharmada szerint vissza kéne lépnie az elnökjelöltségtől.

Ha visszalépne, akkor a jobbközép pártoknak újabb előválasztást kéne tartaniuk. Fillon pótlására kézenfekvőnek tűnhetett Sarkozy, erre most bíróság elé állítják azért, mert titokban pénzeket fogadott el még Líbiából is.

A jobboldalon kirobbant botrányok nagy nyertesének a volt mezőgazdasági* miniszter, a centrista Emmanuel Macron tűnik, aki független jelöltként robbant be, és immár a választások nagy esélyesének tűnik, részben annak köszönhetően, hogy a szocialisták Hollande elnöksége alatt teljesen hitelüket vesztették. (Via Financial Times)

*Javítás 12:26: Emmanuel Macron ugyan kifejezetten szeret saras gumicsizmában, malacok közt fényképezkedni, de ennek ellenére is csak sima gazdasági, nem pedig mezőgazdasági miniszter volt, mint azt eredetileg állítottam. Elnézést.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.