Bíróság elé állítják Nicolas Sarkozyt

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozynek, aki a francia ügyészség vádjai szerint illegális forrásokból finanszírozta 2012-es újraválasztási kampányát. Serge Tournaire nyomozóbíró elrendelte a büntetőpert Sarkozy és 13 társa ellen.

Ez újabb pofon a francia jobboldalnak a nyáron esedékes elnökválasztás előtt. A jobbközép elnökjelöltje, Francois Fillon hetek óta a nejének juttatott több százezer eurós fizetés miatt kénytelen magyarázkodni, emiatt a franciák kétharmada szerint vissza kéne lépnie az elnökjelöltségtől.

Ha visszalépne, akkor a jobbközép pártoknak újabb előválasztást kéne tartaniuk. Fillon pótlására kézenfekvőnek tűnhetett Sarkozy, erre most bíróság elé állítják azért, mert titokban pénzeket fogadott el még Líbiából is.

A jobboldalon kirobbant botrányok nagy nyertesének a volt mezőgazdasági* miniszter, a centrista Emmanuel Macron tűnik, aki független jelöltként robbant be, és immár a választások nagy esélyesének tűnik, részben annak köszönhetően, hogy a szocialisták Hollande elnöksége alatt teljesen hitelüket vesztették. (Via Financial Times)

*Javítás 12:26: Emmanuel Macron ugyan kifejezetten szeret saras gumicsizmában, malacok közt fényképezkedni, de ennek ellenére is csak sima gazdasági, nem pedig mezőgazdasági miniszter volt, mint azt eredetileg állítottam. Elnézést.

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.