Putyin aláírta a családon belüli erőszak dekriminalizálását

külföld
2017 február 07., 20:56
comments 159

Január végén az orosz törvényhozás alsóháza, a duma 380 szavazattal 3 ellenében elfogadta a családon belüli erőszak büntethetőségét enyhítő törvénymódosítást. Ennek értelmében az először előforduló családon belüli bántalmazás 15 napos fogva tartással vagy pénzbírsággal büntethető szabálysértéssé minősül, ha a bántalmazás nem okoz komoly testi sérülést. A módosítást a szövetségi tanács (felsőház), majd ma Vlagyimir Putyin orosz elnök is jóváhagyta, így törvényerőre emelkedett.

Fotó: Szergej Gunejev / Szputnyik
photo_camera Fotó: Szergej Gunejev / Szputnyik

Az intézkedés támogatói azzal érvelnek, hogy meg akarják védeni a szülők jogát arra, hogy megneveljék a gyerekeiket, és csökkenteni akarják az állam képességét arra, hogy beleavatkozzon a családi ügyekbe. A törvény egyik szerzője Jelena Mizulina, a szélsőséges elképzeléseiről ismert szenátor volt, aki korábban a duma családügyi bizottságát vezette, és például a homoszexualitás propagandáját tiltó törvényt is ő terjesztette be.

Az orosz belügyminisztérium hivatalos statisztikái szerint Oroszországban az erőszakos bűncselekmények 40 százalékát családon belül követik el, és 2013-ban mintegy 9000 nő vesztette életét családon belüli erőszak miatt. De az orosz rendőrség gyakran vonakodik kiszállni családon belüli erőszak miatti bejelentésekre, mert azt családi ügyekbe történő beavatkozásnak tartják. Az orosz ügyészség tavaly novemberben vizsgálatot indított egy ügyeletes rendőr ellen, aki egy bejelentésnél egy, a barátja agresszív viselkedésére panaszkodó nővel közölte: a rendőrség akkor megy majd ki, ha a barátja meg is öli. Nem sokkal később a férfi agyonverte a nőt. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.