Jemen megtiltotta az amerikai terrorellenes szárazföldi műveletek végrehajtását

külföld
2017 február 08., 08:56
comments 46

A jemeni hatóságok megtiltották az ország területén az amerikai szárazföldi speciális bevetéseket, melyekben különleges egységek lépnek fel terroristacsoportokkal szemben - tájékoztatott a New York Times.

Jemeni mindennapok. AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS
photo_camera Jemeni mindennapok. AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS

A lap szerint Jemen azután vonta vissza az érvényben lévő engedélyt, hogy január 29-én az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorszervezet parancsnoksága elleni rajtaütés során az egyik amerikai katona mellett több polgári személy is életét vesztette.

A január 29-i támadásban az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) jelentése szerint a különleges egységeknek 14 terroristával sikerült végezniük, köztük az AQAP számos vezetőjével és közvetítőjével.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivőjének későbbi közleménye szerint az említett akciót a civil áldozatok és a harcok során elesett amerikai katona miatt nem lehet teljes sikerként elkönyvelni.

Amerikai tisztségviselők azt állították a Reuters hírügynökségnek, hogy ez volt az első titkos terrorelhárítási művelet, amelyet Donald Trump amerikai elnök engedélyezett, de Trump elegendő hírszerzési, terep- és háttérelőkészítés nélkül hagyta jóvá. A terepfelmérés legfeljebb is csak minimálisnak volt mondható - mondta az egyik szakértő. Ennek az lett az eredménye, hogy a támadó kommandót meglepetésként érték a tábor védelmére telepített aknák, a vártnál nagyobb létszámú szélsőséges fegyveres és a tűzerő. Egy meg nem nevezett fehér házi tisztségviselő viszont azt mondta: az akciót alaposan előkészítette az előző adminisztráció, és a régi védelmi miniszter januárban jóvá is hagyta végrehajtását, amelyet azonban műveleti okokból elhalasztottak.

A tiltást sem amerikai, sem jemeni részről nem erősítették meg. Az amerikai katonai létesítmények kiadványának forrásai szerint a jemeni hatóságok döntése nem vonatkozik az Egyesült Államok légicsapásaira, melyeket pilóta nélküli harci gépekkel mér iszlamistákra Jemen területén. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.