Jemen megtiltotta az amerikai terrorellenes szárazföldi műveletek végrehajtását

A jemeni hatóságok megtiltották az ország területén az amerikai szárazföldi speciális bevetéseket, melyekben különleges egységek lépnek fel terroristacsoportokkal szemben - tájékoztatott a New York Times.

Jemeni mindennapok. AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS

A lap szerint Jemen azután vonta vissza az érvényben lévő engedélyt, hogy január 29-én az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorszervezet parancsnoksága elleni rajtaütés során az egyik amerikai katona mellett több polgári személy is életét vesztette.

A január 29-i támadásban az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (CENTCOM) jelentése szerint a különleges egységeknek 14 terroristával sikerült végezniük, köztük az AQAP számos vezetőjével és közvetítőjével.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivőjének későbbi közleménye szerint az említett akciót a civil áldozatok és a harcok során elesett amerikai katona miatt nem lehet teljes sikerként elkönyvelni.

Amerikai tisztségviselők azt állították a Reuters hírügynökségnek, hogy ez volt az első titkos terrorelhárítási művelet, amelyet Donald Trump amerikai elnök engedélyezett, de Trump elegendő hírszerzési, terep- és háttérelőkészítés nélkül hagyta jóvá. A terepfelmérés legfeljebb is csak minimálisnak volt mondható - mondta az egyik szakértő. Ennek az lett az eredménye, hogy a támadó kommandót meglepetésként érték a tábor védelmére telepített aknák, a vártnál nagyobb létszámú szélsőséges fegyveres és a tűzerő. Egy meg nem nevezett fehér házi tisztségviselő viszont azt mondta: az akciót alaposan előkészítette az előző adminisztráció, és a régi védelmi miniszter januárban jóvá is hagyta végrehajtását, amelyet azonban műveleti okokból elhalasztottak.

A tiltást sem amerikai, sem jemeni részről nem erősítették meg. Az amerikai katonai létesítmények kiadványának forrásai szerint a jemeni hatóságok döntése nem vonatkozik az Egyesült Államok légicsapásaira, melyeket pilóta nélküli harci gépekkel mér iszlamistákra Jemen területén. (via MTI)