A Fidesz szóvivőjének válasza arra, mi lett a magánnyugdíjpénztáraktól lenyúlt pénzzel: 1. „Gyurcsány”, 2. „Válaszoltam önnek”

2017 február 9., csütörtök 10:34
329

Dunai Mónika magyar-francia szakos tanárral, a Fidesz politikusával, költővel beszélgetett a 168 óra. Dunai ritkán szerepel a médiában, pedig 1990 óta volt XVII. kerület önkormányzati képviselő, majd a 2014-es választáson a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője lett, azóta a törvényalkotási, a kulturális és a nemzeti összetartozás bizottságnak a tagja, a női méltóságért albizottság vezetője, sőt 2014 novemberétől a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője.

Az interjú egyik részében Dunai megvédi Orbán szavait, aki 2015-ben zárt körben bevallotta, hogy miért nem enged női politikusokat a politika csúcsára. Orbán akkor azt mondta, a magyar politika karaktergyilkosságokra épül, és ezt a nők nem bírják, ezért elképzelni sem tud női minisztert.

Dunai erről azt mondta: „Ez csak pontatlan találgatás.” Szerinte a Fideszben annál a döntésnél, hogy az országgyűlési választáson ki indul egyéni választókörzetben, „nem számít, hogy a jelölt nő vagy férfi”, csak az elvégzett munka, a szakmai tapasztalat és a rátermettség. Az Orbánt idéző kérdés és az általa elmondottak között feszülő ellentmondásról Dunai azt mondta: „Pedig ugyanaz a szemlélet, amit említettem, csak ön sarkosan fogalmazott.”

Orbán Viktor miniszterelnök, Dunai Mónika fideszes képviselő és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én (Fotó: Kovács Tamás / MTI) Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

De ennél sokkal érdekesebb, hogy a Nők 40 programmal kapcsolatban szóba kerül a nyugdíjrendszer is, és a 168 óta rákérdez arra, mi lett a magánnyugdíjpénztáraktól különösebb indoklás nélkül elvett irgalmatlan mennyiségű pénzzel. Az interjúnak ezt a részét szó szerint átvesszük, annyira szép:

„– A magánnyugdíj-pénztárakból eltűnt 2700 milliárd forintról kiderült, hová került?

– A valódi kérdés az, hogy 2010 előtt hová tűnt az emberek magánnyugdíj-pénztár megtakarításainak jó része, és hová tűnt a nyugdíjkassza harmada? A szociálliberális kormányok alatt az állami nyugdíjkasszát egyszerűen lecsapolták, a 2010-es kormányváltáskor már minden harmadik nyugdíj-forint hiányzott.

– Én azt kérdeztem: hol a magánnyugdíj-pénztárakból eltűnt 2700 milliárd?

– Én meg azt mondom: Gyurcsány Ferencék már csak IMF-hitelből tudták fizetni a nyugdíjakat, miközben a nyugdíj-megtakarítások jó részét átirányították a külföldi kézben lévő magánnyugdíj-pénztárakba. Azok szabadjára engedve a zsebüket tömték, a megtakarításokból 150 milliárdot vontak le működési költségekre. Ha ez így maradt volna, és a polgári kormány nem lép közbe, mára összeomlott volna a nyugdíjrendszer.

– Válaszol végre?

– Megtettem. A kormányzati beavatkozásnak köszönhetően mára stabil a nyugdíjrendszer.

– Tehát nem tudja, hol a 2700 milliárd?

– Válaszoltam önnek.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt