Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nem lehet újságírókat kirakni a parlamentből

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden döntött így egy macedón ügyben: e szerint nem lehet erővel eltávolítani újságírókat a parlament épületéből. A döntés értelmében elfogadhatatlan, hogy újságírókat távolítsanak el olyan területekről, ahol a közérdeklődésre számot tartó események történnek, ha nem áll fenn olyan valós veszély, ami tényleg az újságírók vagy a köz biztonságát fenyegetné. 

A mostani ítélet egy 2012-es ügyre nyúlik vissza: az év decemberében zajlott a költségvetés vitája a macedón parlamentben, és heves vita bontakozott ki kormánypárti és ellenzéki képviselők között. Az ellenzéki képviselők egy csoportja elkezdte megzavarni az ülést, mire a levezető elnök a hatóságok segítségét kérte, aminek az eredménye az lett, hogy nem csak ellenzéki képviselőket, de az eseményeket a karzatról figyelő újságírókat is kivezették az épületből. 

Hat újságíró a macedón bíróságon támadta meg a lépést, de miután minden fórumon visszautasították őket, az Emberi Jogok Európai Bírósága
fordultak. Az újságírók szerint azzal, hogy erőszakkal eltávolították őket az épületből, közérdek sérült, hiszen a médiafogyasztók nem juthattak hozzá fontos információkhoz és sérült az újságírók szólásszabadsága is. A Bíróság egyetértett a keresettel, az ítélet szerint eltávolításuk miatt nem volt lehetőségük első kézből tájékozódni a parlamentbeli eseményekről. Az újságírók keresetét a MLDI és a Media Development Center képviselte, az MDLI jogi vezetője szerint világszerte több országban tapasztalt jelenség, hogy a kormányok számos módszerrel próbálják megakadályozni az újságírókat, hogy a parlamentből tudósítsanak. 

Ez a helyzet jelenleg Magyarországon is, ahol a 444 teljes szerkesztősége ki van tiltva a Parlamentből. Erről épp nemrég írtunk hosszabban:

(Disclaimer: az MLDI jelenleg a 444 szerkesztőségét is képviseli egy ügyben Strasbourgban.)

Javítás: a cikk korábbi verziójában Európai Bíróságot írtunk, holott az Emberi Jogok Európai Bírósága döntött a kérdésben. A hibáért elnézést kérünk. 

 (via MediaDefence)