Elkeseredésükben a pápához fordulnak a magyar kéményseprők

A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl...MTI Fotó: Marjai János

Megrendült hangú közleményt tett közzé a Kéményseprők Országos Szakszervezete, amiben azt írják, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság most már legalább két hónapja nem reagál bizonyítékokkal alátámasztott közérdekű bejelentésükre.   

Az elkeseredett kéményseprők szerint súlyos szakmai hiányosságok és jogszabálysértéseket tapasztaltak, ehhez képest hiába fordultak az OKF felügyeletét ellátó Belügyminisztériumhoz, tőlük sem kaptak választ, pedig a törvény szerint 30 nap alatt bejelentésüket el kell bírálni. 

"Feltételezzük, hogy a hatóság is a Gergely-naptár használja, sokkal inkább következtetünk ebből nemtörődömségre, de az is lehet, hogy a megnövekedett számú CO-mérgezések és kéménytüzek kötik le minden erejüket" - puffognak jogosan az MTI-nek küldött levélben a kéményesek, akik most az alapvető jogok biztosához fordulnak. 

Mivel közeleg a fűtési szezon, nem várnak ölbe tett kézzel a biztos válaszára, "a magyar családok védelme érdekében, ezért - lévén, hogy a pápa a kéményseprők barátja - Őszentségéhez fordulunk mindazok lelki üdvéért, akik ennek a felelőtlenségnek estek és eshetnek áldozatául, tudva, hogy Ferenc pápa legalább nem tagadja meg tőlünk az imát."

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.