Folyamatosan zuhan az olimpiát akarók száma, ma simán elbukna a budapesti népszavazás

2017 február 9., csütörtök 10:28
357

Az Index megbízásából a Závecz Research Kutatóintézet készített 1000 fős mintán alapuló kutatást arról, mennyire akarnak a magyarok budapesti olimpiát, fővárosban és azon túl. A felmérés legfontosabb tanulsága, hogy 

folyamatosan nő az olimpiát elutasítók száma, és ha mostanság tartanák, simán elbukna a megrendezésről szóló referendum.

Fotó: Jessica Spengler / Flickr CC BY 2.0 Fotó: Jessica Spengler / Flickr CC BY 2.0

A budapestiek körében

különösen látványos a változás szeptemberhez képest. Akkor 26 százalék válaszolta azt, hogy elmenne szavazni és az igen mellé húzna ikszet, 31 százalék volt ellene, és 14 százalék felelte azt, hogy valószínűleg elmenne, de még nem tudja mire szavazna. Ehhez képest 

januárra egyrészt 20 százalékra visszaesett a támogatók százaléka, másrészt irdatlanul, 50 fölé nőtt a szavazni is hajlandó ellenzők aránya, 

és 10-re mérséklődött a szavazni akaró, de még bizonytalanok százalékos mutatója. A fővárosi biztos szavazók körében sem áll jobban az olimpiai terv. Szeptemberben 36 százalék volt a támogatók aránya 43 százaléknyi ellenzővel szemben. Következő év elejére 24-re esett az olimpiások, és 62-re nőtt a nolimpiások aránya. 

Országosan

is megdöbbentő, mekkorát nőtt az elutasítottsága a rendezésnek. Szeptemberben még 37 százalék mondta, hogy elmenne és igennel szavazna, és 22 hogy részt venne a referendumon, de nemmel voksolna. Ez aztán januárra óriásit fordult, a bizonytalanok száma nem változott szignifikánsan, viszont 

országosan ma már csak 25 százalék támogatná szavazattal a játékokat, 37 ellene szavazna,

és ez akkor is fontos indikátor, ha egyébként fontos hozzátenni, a kérdés nagyon is hipotetikus, mert ha lesz is népszavazás, azon csak fővárosiak vehetnek majd részt.  

Pártszimpátia szerint 

annyit lehet kiolvasni a számokból, hogy míg a fideszes táboron belül az elmúlt hónapokban nagyjából megmaradt egy 60 százalékos olimpiát támogató mag, addig minden más pártban látványosan visszaesett a rendezéspártiak aránya. 

A Jobbikban 47-ről 21 százalékra (!) csökkent azok aránya, akik elmennének és igennel szavaznának a kérdésben, ugyanez a szám az MSZP-nél 21-ről 18-ra, a DK-ban 13-ról 11-re csúszott vissza. 

Ami ennél is kellemetlenebb lehet a szervezők számára, hogy az egyértelmű pártpreferenciákkal nem rendelkezők körében folyamatosan nő a NEM-re szavazni akarók hányada: szeptemberben 23 százalékuk mondta, hogy ellene szavaz majd az olimpiának, ma már 40, és az IGEN-re voksolók aránya is csökkenésnek indult.

Ezeknek a számoknak persze csak akkor lesz jelentősége, ha a NOlimpia kampány szervezői sikerrel gyűjtenek össze 138 ezer érvényes aláírást a budapesti népszavazásért a gyűjtés kezdetétől számított 30 napon belül, azaz február 17-ig.(Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt