Magyarországon kinyírták, Európában nagyon terjed a szélenergia

energia
2017 február 09., 17:00
comments 234

Az Európai Unió tagállamaiban összesen 24.5GW-nyi új kapacitás épült 2016-ban, és ennek 86 százalékát tették ki a megújuló források, azaz a szél/nap/biomassza és hibrid technológiák. 

A trend jól jelzi, hogy a kontinens milyen gyors tempóban hagyja maga mögött a fosszilis energiahordozókat, ugyanakkor iparági szereplők attól tartanak, hogy hiányozhat majd ez az elkötelezettség 2020 után, amikor véget ér az a jelenlegi EU-s energetikai program, ami nagyban segítette ezeknek az eredményeknek az elérését. 

photo_camera (AFP PHOTO / BARBARA SAX)

A frissen telepített kapacitások felének 50 százalékát szélfarmok tették ki (ezek azok, amiket Magyarországon ellehetetlenített a kormány), így a szélenergia megelőzte a szénenergiát Európában és már a második legnagyobb forrásnak számít. Első helyen még mindig a földgáz áll. Igaz, mivel a szélenergia csak szakaszosan van jelen technológiaként a kontinensen, szénből még mindig több áramszükségletet elégítenek ki. 

A kontinens bajnoka Németország volt, utánuk Franciaország, Hollandia, Finnország, Írország és Litvánia következett. De ebből a mezőnyből bőven kiemelkedik Németország, ami a frissen telepített kapacitások 44 százalékáért felel. Vannak országok, ahol ugyan már van jelentősebb kapacitás, az elmúlt évben viszont alig épületek új turbinák. Ilyen hely többek között Spanyolország, Olaszország, Görögország és Portugália. 

Az összeurópai szélkapacitás jelenleg 153,7 GW, ami még mindig eltörpül az összenergetikai 918,8 GW-hoz képest. Szakértők abban bíznak, hogy a szélenergia terjedése tovább erősödhet, ahogy országok sorra zárják majd be a szénerőműveiket. 

Nem csak Magyarország az egyetlen, ahol ellehetetlenítették a szélenergia terjedését, hasonló törvényt fogadtak el tavaly Lengyelországban is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.