Trump levelet írt a kínai elnöknek, borús jövő elé néznek a kínai-amerikai kapcsolatok

külföld
2017 február 09., 11:35
comments 166
WASHINGTON, DC - JANUARY 22: U.S. President Donald Trump walks out with U.S. Vice President Mike Pence during a swearing in ceremony of White House senior staff in the East Room of the White House on January 22, 2017 in Washington, DC. Trump today mocked protesters who gathered for large demonstrations across the U.S. and the world on Saturday to signal discontent with his leadership, but later offered a more conciliatory tone, saying he recognized such marches as a "hallmark of our democracy." (Photo by Andrew Harrer-Pool/Getty Images)
photo_camera Trump és alelnöke, Mike Pence a Fehér Házban. Fotó: Andrew Harrer-Pool/Getty Images

Donald Trump amerikai elnök három hét után tollat ragadott, és levélben üdvözölte Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét. 

A négysoros levélben Trump boldog új évet kíván a kínai országvezetés és egész országa számára, és diplomatikusan bizodalmát fejezi ki aziránt, hogy a két ország konstruktívan fog tudni együttműködni a következő években. 

link Forrás

Amennyire kulturáltnak tűnnek ezek a sorok, épp annyira vetítenek sötét jövőt előre a kínai-amerikai kapcsolatokban. Trump, aki beiktatása óta már 18 miniszterelnökkel és országvezetővel konzultált telefonon, csak tollat ragadott, jelezve, hogy tartja a távolságot Kína és az Egyesült Államok között. Nem beszélve arról, hogy a (kínai) újévi kívánságokkal is jó 10 napot késett. 

A kínaiakat valószínűleg az sem enyhíti ebben a helyzetben, hogy voltak, akik náluk is rosszabbul jártak: a francia és az ausztrál miniszterelnök, illetve a mexikói elnök sem örült annyira, amikor Trump telefonon kérte őket számon. 

A republikánus elnök már jelöltként azzal kampányolt, hogy keményen fellép majd KÍnával szemben, akit volt hogy "ellenségként" emlegetett. Trump a Dél-Kínai tengeri expanzió, az Észak-Koreával szembeni túl puhány fellépés, és a pénzpiacok tudatos manipulálása miatt is támadta Kínát. 

Hszi Csin-ping és kormánya már azt sem vette jó néven, hogy Trump fogadta a tajvani elnök gratulációját. Az Egyesült Államok 1979 óta a "One China" politikáját folytatta, és ezért nem tartotta a diplomáciai kapcsolatot Tajvannal, hallgatólagosan elfogadva, hogy a népköztársaság továbbra is sajátjának tekinti a szigetországot. (Guardian

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.