Trump szerint Kína felé is vége a politikai korrektségnek

külföld
2016 december 12., 07:20
comments 131
Fotó: Ty Wright/Getty Images
photo_camera Fotó: Ty Wright/Getty Images

A hazai pályának számító FOX hírtelevízióban beszélt arról a hamarosan hivatalba lépő amerikai elnök, hogy nem követett el hibát, amikor fogadta Caj Jing-ven tajvani elnök gratulációját telefonon.

Az Egyesült Államok eddig a "One China" politikáját folytatta nemzetközi vizeken, azaz 1979, mióta Jimmy Carter elismerte a Kínai Népköztársaságot, hallgatólagosan Kína részének tekinti, és nem tartja a diplomáciai kapcsolatot Tajvannal.

Erre reagált most ismét Trump, megismételte, hogy tisztában van a "One China" politika mibenlétével, de nem érti, miért kéne ehhez ragaszkodni: szerinte ez nem szolgálja az amerikai érdeket, ő különben is csak fogadta a gratulációt, egy rövid beszélgetés volt.

"Nem akartam megbántani Pekinget, de oda sem kéne eljutni, hogy Kína diktál nekem. Miért egy másik nemzet dönti el, kivel beszélhetek? Azzal lettem volna tiszteletlen, ha nem fogadom a hívást" - zárta le Kína felé is a politikai korrektség időszakát a nagy Donald.

Kínában nem vették ennyire lazán az esetet. Diplomáciai hőbörgés vette kezdetét, miután Trump letette a telefont, hivatalos jegyzékben is tiltakoztak az amerikai kormánynál. Hogy miért fáj a dolog olyannyira Kínának, és mire számíthatunk az amerikai-kínai viszonyban ezután, arról itt írtunk részletesen. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.