Kína tombol Trump és a tajvani elnök telefonhívása miatt

2016 december 3., szombat 6:09
63

A pénteki, precedens nélküli telefonhívás a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump és Caj Jing-ven tajvani elnök között csak Tajvan egy kicsinyes trükkje volt

- jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton.

Az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a de facto önálló országként működő Tajvannal, miután Jimmy Carter volt elnök kormánya elismerte a Kínai Népköztársaságot és az egy Kína elvét, amely azt hirdeti, hogy a szárazföldi Kína és Tajvan egy ugyanazon ország. Washington azóta is Pekinget tekinti a legitim kínai vezetésnek, jóllehet, szoros, nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajvannal.

Pénteken azonban Donald Trump telefonon beszélt Caj Jing-ven függetlenség párti tajvani elnökkel, amivel 37 évnyi amerikai diplomáciai hagyományt tört meg, hiszen azóta nem volt arra példa, hogy amerikai elnök, vagy megválasztott elnök tajvani államfővel közvetlenül beszéljen.

A kínai külügyminiszter a telefonhívással kapcsolatban azonban közölte: nem hiszi, hogy Tajvan kicsinyes trükkje nyomán megváltozik az Egyesült Államoknak az egy Kína elvét elfogadó politikája, amely a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges fejlődésének az alapköve. Peking pedig nem szeretné, ha ezt a politikai alapot bármilyen módon megzavarnák vagy megkárosítanák. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt