Trump főtanácsadója: Hamarosan háborúba indulunk a Dél-Kínai-tengeren, ne legyen kétségetek

külföld
2017 február 02., 07:56
comments 223

"Kétség nem férhet hozzá, hogy az Egyesült Államok és Kína hamarosan, 10 éven belül háborúzni fog a Dél-kínai-tenger szigeteinél."

Donald Trump mindenható főtanácsadója, a Breitbart egykori főszerkesztője, Steve Bannon beszélt erről még kilenc hónappal ezelőtt az alt right oldal egyik rádióműsorában. A Guardian kotorta elő az adást, amiben Bannon arról is beszél, hogy Amerika ezzel párhuzamosan harcban áll majd a Közel-Keleten is.

Steve Bannon. Fotó: Paul Marotta/Getty Images for SiriusXM/AFP
photo_camera Steve Bannon. Fotó: Paul Marotta/Getty Images for SiriusXM/AFP

Bannon fontos tagja Trump nemzetbiztonsági tanácsadó testületének is, és állítólag ő az egyik ötletgazdája a hét muszlim többségű országot érintő beutazási tilalomnak is. 

link Forrás

Bannon arról beszél a műsorban, hogy Kína mesterséges szigetek elfoglalásával a tenger teljes okkupálásán dolgozik, repülőgép-hordozókat gyárt, rakétákkal fegyverezi fel azokat. 

Az elmúlt években a tengeri fegyverkezés miatt nőtt a feszültség Kína, Japán, az Egyesült Államok illetve környező országok között. "Idejönnek az arcunkba, és azt mondják, hogy ez az ő saját, az ő ősi tengerük."  

Trump külügyminisztere, Rex Tillerson három hete arról beszélt, hogy "Kínát ki kellene tiltani, és el kellene zárni azoktól a szigetektől a Dél-kínai-tengeren, amiket az utóbbi években erődítmények és repterek sorával vett birtokba." Tillerson szerint Kína illegálisan szállta meg ezeket a szigeteket, és fegyverkezése a Krím-félsziget orosz megszállásához hasonlítható. 

Bannon a Breitbarton több adásban is globális kultúrháború kitörését valószínűsítette. Az alt right ideológusa, akinek Plankó Gergő Breitbart-portréjában érdemes utánaolvasni, egy februári adásban arról is beszélt, hogy az iszlám mellett Kína jelenti a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államokra. 

Az iszlám és Kína ugyanazon okból veszélyes a nyugati nagyhatalomra: "mindkét világ terjeszkedik, és terjeszkedni akar tovább, arrogánsak, motiváltak, és szentül hiszik, hogy Nyugaton a keresztény-zsidó identitás visszaszorulóban, hanyatlóban van." (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.