5 és fél milliós bírságot kapott a TV2 a hajléktalangyalázó riport miatt

Média
2017 február 10., 12:03
comments 98

A Médiatanács összesen  5,5 millió forint bírságot szabott ki, és a jogsértésről szóló közlemény közzétételére kötelezte a TV2-t a Tények hajléktalanokról szóló riportja miatt.

November 7-én a Tények felkonfjában Marsi Anikó azzal indította a riportot, hogy „a reggeli csúcsforgalomban pedig orrfacsaró bűzben, a saját mocskukban fekvő embereken kell átlépdelniük a munkába vagy iskolába igyekvőknek”.

Anélkül, hogy egy szót is vesztegettek volna arra, miért is került annyi ember az utcákra, a fintorogva háborogtak azon, hogy büdösek és még isznak is. Az operatőr még az egyik hajléktalan pokróca mögé is benéz, hátha hátha talál valami olyasmit, amivel még jobban el tudja borzasztani a nézőket.

A Médiatanács három bejelentés alapján indított eljárást Andy Vajna tévéje ellen, amelyeket a Párbeszéd Magyarországért Párt, az Utcajogász Egyesület és egy magánszemély adott be. 

A vizsgálat során megállapították, hogy a TV2 figyelmen kívül hagyta az emberi méltósághoz való jogot azzal, hogy a riport a hajléktalanokat deviáns, elszigetelt kisebbségként egyoldalúan, sematikusan ábrázolta. A döntésről szóló közleményben hozzátették, hogy „a szerkesztő olyan megalázó kifejezéseket használt, amelyekkel megbélyegezte a hajléktalanokat. Mindez alkalmas volt arra, hogy a riport elősegítse, felerősítse a velük kapcsolatos torz vélekedéseket, előítéleteket, sztereotípiákat a közvéleményben, és olyan képet festett, mintha ezek a társadalom többsége számára elfogadottak lennének”.  

Az 5,5 millió forintos bírság megfizetéser mellett a TV2-nek a következő közleményt kell közzétennie:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a TV2 csatornát üzemeltető TV2 Média Csoport Zrt. médiaszolgáltató a 2016. november 7-én sugárzott Tények című műsorszám »Bűz és mocsok az aluljárókban« riportjában megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró, valamint a közösségek kirekesztését tilalmazó törvényi rendelkezéseket. A riport – lealacsonyító kifejezéseket használva – megbélyegzésre alkalmas képet vázolt a hajléktalanokról; olyan emberekként ábrázolta őket, akik elítélendően viselkednek, a többségi társadalmat puszta létezésük is zavarja.” 

A közleményt három napon belül a Tények elején, az átlagos néző számára a közlemény elolvasására elegendő időtartamban kell közzétenni és ezzel egyidejűleg fel is olvasni, valamint meg kell jelentetniük a www.tv2.hu és a www.tenyek.hu honlapok nyitóoldalain úgy, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ egy héten át folyamatosan olvasható legyen.  

A közleményben megjegyezték, hogy a Médiatanács az emberi méltóság megsértése miatt nem a műsorszámban szereplő személyek személyiségi jogainak védelmében, az egyéni jogsérelmek megléte ügyében járhat el, hanem annak megállapítására jogosult, hogy a médiaszolgáltató tiszteletben tartja-e műsoraiban az emberi méltóságot az egyes társadalmi közösségekre vonatkozóan.

Úgy látják, hogy az emberi méltóság értéke azáltal sérül, ha a nézők olyan véleményeket hallhatnak, amelyek szerint ez az érték nem egyenlő, általánosan érvényesíthető vagy korlátozható. 

Ezért Médiatanács akkor léphet fel az emberi méltóság alapvető értékének védelmében, ha a sérelem veszélyezteti a közérdekű igényérvényesítést, a demokratikus nyilvánosságot. 

A testület nem a feldolgozott témát önmagában, hanem annak módját, tartalmát és a közönségre gyakorolt lehetséges káros hatását vizsgálta.

Hozzátették, hogy a Médiatanács tartózkodik a társadalmi problémák bemutatásának, kiváltképp azok választott hangnemének tabusításától, de leszögezi, hogy 

a médiaszolgáltatók a médiaműfajtól, a témák feldolgozási módjától függetlenül kötelesek tiszteletben tartani az emberi méltóságot.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt