A Vodafone perel a Telekom és a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság ellen az állami mobilszolgáltatási tender miatt

POLITIKA
2017 február 10., 16:21
comments 55
  • A Budai Központi Kerületi Bíróságon a Vodafone polgári peres eljárást is indít a Magyar Telekom és a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) ellen.
  • A Vodafone szerint a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése nélkül, az állami mobilszolgáltatási tenderen a KEF eljárása nem zárult le jogerősen, így érvénytelennek tekintik a Telekom és a KEF között megkötött szerződést.
  • A Magyar Telekom szintén pert indít a Vodafone ellen.

Az államnak 2014 eleje óta szolgáltat a Vodafone Magyarország, a cég szerint ők tették a „Mobil szolgáltatások beszerzése 2016” közbeszerzési eljáráson a legjobb ajánlatot. A KEF kizárta a céget az eljárásból arra hivatkozva, hogy a Vodafone túl alacsony összegű ajánlatot tett, és kétséges, hogy teljesíteni tudja-e a vállalását – közölte a Vodafone.

A KEF kizáró döntését a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) jóváhagyta, ezután fordult a társaság az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, és kérte, hogy a bíróság a saját döntéséig függessze fel a KDB döntésének végrehajtását.

A Vodafone ma arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a bíróság február 9-én felfüggesztette a KDB határozatának végrehajtását, és mindez azt jelenti, hogy érvénytelen a Telekom és a KEF által február 6-án aláírt szerződés, ami alapján a Telekom nyújthat mobilszolgáltatást az állami intézményeknek a következő kb. 3 évben.

Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozta: „a Telekom nem köthet további szerződéseket az állami vállalatokkal és ha mégis kötne ilyet, akkor az érvénytelen lenne, hiszen jelenleg a Vodafone az állami intézmények szolgáltatója a hatályos szerződések szerint”.

A Telekom visszaperel

A Telekom az MTI-vel azt közölte, hogy „a Vodafone február 10-i sajtóközleménye rosszhiszemű és valótlan állításokat tartalmaz”, ezért a Telekom pert indít a Vodafone ellen. Mint írják, a KEF és a Telekom között „egy jogszerű és eredményes közbeszerzési eljárás eredményeként” jött létre a február 6-án aláírt szerződés, amit „a felek valamennyi irányadó jogszabály betűjét és szellemét maradéktalanul betartva kötötték meg. A szerződés jogszerű és érvényes.”

A Telekom szerint a szerződést utólag nem teszi érvénytelenné a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése, és szerintük valótlan a Vodafone azon állítása is, hogy a Telekom ne köthetne további szerződéseket az állami vállalatokkal. 

Az MTI megkereste a közbeszerzési döntőbizottságot is, ami későbbre ígért tájékoztatást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.