Fa Nándor visszavonul

2017 február 10., péntek 20:25
142

A Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásverseny teljesítése után két nappal Fa Nándor az Origón jelentette be a visszavonulását:

„Azt hiszem, ennyi volt nekem, lezártam a pályámat, jöjjenek a fiatalok! Hobbiból nem megyek ki vitorlázni. Ha a családom megkér, akkor elviszem őket A-ból B-be, de én szórakozásból nem vitorlázom. Inkább hegyet mászom, biciklizem és kajakozom. Hogy még egyszer kimenjek az óceánra? Azt már nem!”

Fa Nándor 63 évesen 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt teljesítette a versenyt, amin a 8. helyen ért célba. Mint mondta, a hazai építésű és fejlesztésű hajóját, a Spirit of Hungaryt el fogják adni:

„A cégnek, amelynek a tulajdona, az az érdeke, hogy értékesítsük, méghozzá akkor, amikor teljesített. Valószínűleg átkerül valakihez, aki akar versenyezni. Én már nem akarok.”

Fa elmondta, hogy fiatalabb francia versenyzők jelezték, hogy a következő versenyre szeretnék, ha segítene nekik felkészülni. „Ez hatalmas megtiszteltetés, nyitott is vagyok rá” – mondta.

Fa Nándor vitorlázó Spirit of Hungary nevű, 18 méteres karbonvitorlásának a fedélzetén, Székesfehérváron 2014. március 23-án (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Fa Nándor a 27 850 mérföldes (50 130 kilométer) távot 12,35 csomós (22 km/óra) átlagsebességgel teljesítette. A harmadik Vendée Globe-ján indult, amin a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méteres) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as meneten a legjobb nem franciaként 5. helyen ért célba 128 nap után. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt