Mészáros Lőrincéknek ki kell adniuk, mire mentek el a TAO-pénzek

2017 február 10., péntek 8:49

Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla meghagyta a Székesfehérvári Törvényszék elsőfokú ítéletét, amely szerint a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványnak ki kell adnia azoknak a beruházásoknak, megbízásoknak a szerződéseit, amelyeket a klubhoz beérkezett TAO-pénzekből finanszíroztak, írja a Magyar Narancs.

Az ítélet szerint a kért időszakban az adókedvezményekből kapott megbízások részletei nyilvánosak. A pert a DK indította Mészárosék ellen.

Mégsem közpénz

Azonban a Fővárosi Ítélőtábla indoklása szerint nem teljesen azért nyilvánosak a szerződések, amiért azt az elsőfokon eljáró bíróság gondolta. A Fővárosi Ítélőtábla szerint ugyanis azért kell megmutatni a szerződéseket, mert a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány egy közhasznú szervezet, amely közhasznú tevékenységet lát el, és ezt még az alapító okiratában is lefektette.

Ezzel szemben az elsőfokú ítéletben még az szerepelt, hogy a társasági adókedvezményből a klubokhoz befolyt összeg közpénz. 

Ez ellen aztán Mészáros Lőrincék fellebbeztek. A mostani ítélet azonban közelebb áll a kormány védekezéséhez, miszerint a vállalkozások által felajánlott összegek nem folytak be az államháztartásba, így azok nem minősülnek közpénznek.

15 napon belül kiadják, mire ment el a  pénz

A döntés értelmében a jogerős határozat kézhez vételétől számított 15 napon belül Mészáros Lőrincéknek ki kell adniuk rengeteg szerződést. Ezekből kiderülhet, hogy a 2013. január és 2015. november 26-a közötti időszakban kiket bíztak meg pályaépítésekkel, de a legapróbb szolgáltatásokra vonatkozó dokumentumokat is ki kell adniuk, ha azokat a társasági adókedvezményekből befolyó összegből finanszírozták.

A lap szerint a kiperelt szerződések összértéke akár az 5-6 milliárdot is túllépheti.