Több száz gömbölyű fejű delfin halt meg Új-Zéland partjainál

Több száz gömbölyű fejű delfin esett fogságba egy új-zélandi öbölben, mivel az apály miatt nem tudtak visszaúszni a nyílt vízre. Az állatok többségét a partra vetette a víz, ahol legalább 250 egyed elpusztult.

AFP PHOTO / NEW ZEALAND DEPARTMENT OF CONSERVATION

Az Új-Zéland déli szigetének északi csücskénél lévő Farewell Spit környékén lakók hozzászoktak már ehhez a látványhoz, errefelé ugyanis minden évben több állat esik fogságba az öbölben. Az azonban meglepte a helyi környezetvédőket is, hogy most ilyen sok gömbölyű fejű delfin pusztult el.

AFP PHOTO / NEW ZEALAND DEPARTMENT OF CONSERVATION

A parton lévő állatokon több száz önkéntes próbált segíteni, és igyekeztek visszasegíteni a delfineket a vízbe. Péntek reggelre nagyjából 50 állatot sikerült visszaterelni a dagállyal, de délutánra újabb 90 delfint sodort partra a víz. Közülük azokat, amelyikeket életben sikerül tartani addig, szombaton újra megpróbálják visszaterelni a nyílt vízre.

AFP PHOTO / NEW ZEALAND DEPARTMENT OF CONSERVATION

A 250 döglött állattal, ez Új-Zéland második legsúlyosabb ilyen balesete. A legsúlyosabb 1985-ben volt, mikor 450 bálnát vetett partra a víz Aucklandnél. (New York Times)