Trump állítólag rendkívül szívélyes beszélgetést folytatott a kínai elnökkel

Donald Trump rámutat. Chris Kleponis-Pool/Getty Images

Az elmúlt hetek izmozása, fenyegetőzései után kicsit csillapodhatnak a kedélyek, a Fehér Ház tájékoztatása szerint Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök

rendkívül szívélyes beszélgetést

folytattak csütörtök este. A tán legfontosabb fejlemény, hogy Trump, aki egyből választási győzelme után komoly diplomáciai bonyodalmakat okozva fogadta a tajvani elnök hívását, Hszivel folytatott beszélgetésében

elismerte az egy Kína elvét,

aminek alaptétele, hogy az USA nem ismeri el diplomáciailag Tajvant, a szigetországot pedig Kína részének tekinti - még ha amúgy katonailag garantálja is a sziget de facto függetlenségét a pekingi kormánytól.

A Fehér Ház közleménye szerint Donald Trump és Hszi Csin-ping egy sor más kérdésben is eszmét cserélt, és meghívták egymást országaikba.

Trump beiktatása után egyszer ugyan fogadta Hszi telefonos gratulációját, de érdemben most beszélt először a kínai elnökkel.

Trump a kampányában vámok bevezetésével fenyegette kínát, amit azzal vádolt, hogy árfolyampolitikájával szándékosan károkat okoz az Egyesült Államoknak. Külügyminisztere, Rex Tillerson pedig meghallgatásai során nagyon kemény álláspontot képviselt Kína dél-kínai-tengeri terjeszkedése ügyében, konfrontációval fenyegetve Kínát.

Ehhez képest jelentős fejlemény volna, ha a beszélgetéssel sikerült enyhíteni a feszültséget. Ahogy az is komoly fejlemény, hogy a hírek szerint Trump a telefonbeszélgetés előtt egyeztetett külügyminiszterével. Korábbi beszélgetései előtt rendre elmaradt az efféle felkészítés, amiből adódtak is bonyodalmak:

  • kezdve azzal, hogy az elsők között fogadta a tajvani elnök gratulációját;
  • azon át, hogy, munkatársai szerint csak tréfálkozva, amerikai invázióval fenyegette meg Mexikót;
  • az ausztrál miniszterelnökre meg szimplán rácsapta a kagylót.

(Via MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.