Nobel-díjat Jászladányi Nándornak, az új Karinthy Frigyesnek!

2017 február 11., 14:22
comments 97
  • Ismét valami jóságról számolunk be itt a JÓ rovatban. 
  • Mi az amin kuncognak, susmognak a pesti kávéházakban?
  • Egy titokzatos szerző a Facebookon parodizálja a magyar Hemingwayt.
  • Ady Endre és Kosztolányi Dezső acsarkodása idejében lehetett ilyen szórakoztató az irodalmi élet.

„Magyar újságíró vagyok, b*sszátok meg a kalifátusotokat”  

„Egy géppuskafészek mellől kiáltotta ezt Jászberényi Sándor az ISIS szélsőségeseinek. Aztán személyesen fogadta a kurdok vezérkari főnöke, aki üzenetet küldött Orbán Viktornak is.” Írja Jászberényi Sándor újságíró, költő, haditudósító az Iraki krónika címen futó cikksorozatában. 

Ezt a kelet-európai bukéval bíró hemingway-i stílust ragadja meg, és parodizálja pazar módon a Jászladányi Nándor Facebook-oldal. Karinthy Így írtok ti-jének nyomdokaiban lépdel az ismeretlen szerző. És nem is marad le tőle. Olyan virtuóz módon figurázza ki a magyar haditudósító csodálatos történeteit, hogy még annak is érdemes elolvasni a posztokat, aki eddig nem merült el Jászberényi Sándor művészetében. Ennyire jók:

Irodalom, Haditudósítás, Férfiasság, Fegyverek, Hősiesség, Cigi, Whiskey, Pina

„Abdul Naszir ibn Hajdar, a Jemeni Hegyek Bölcse, amint legújabb verseskötetemet, "A szegény káfír panaszait" olvassa. Abdul Naszir szeme száraz maradt, amikor az Iszlám Állam öt feleségét, negyvenkét gyermekét és hatszáztizenhárom unokáját elevenen égette meg Rakka bevételekor. Ekkor azonban patakzottak a könnyei, mint az áradó Eufrátesz.” folytatás

„Ma megmozgatom a gázai csempészalagutakban elgémberedett izmaimat, hogy formában maradjak. Az egyiptomi Port Saidból Jeruzsálem felé úszom a Földközi-tengerben. A felén már túl, már csak 140 kilométer van hátra, az nagyjából még másfél óra. Egy zambézi cápa és egy tigriscápa útközben kiiktatva, egy nagy fehér lehagyva. Drukkoljatok, hogy ne ázzon el a cigim tempózás közben! XD” bővebben

„Hatalmas termetű testőre, a kígyóravaszságú Aditya Bintang azonban most is gyanakvóan méreget. Őt nem sikerült megtévesztenem maniókafarmer-álcámmal - tudja, hogy nem az vagyok, akinek kiadom magam. Ujjai feszülten ölelik osztrák gyártmányú Glock maroklőfegyverét. Látom, hogy bármelyik pillanatban örömmel ürítené belém a teljes tárat. Csak arra vár, hogy hibázzak. Mozdulatlan tánc, tétlen párbaj ez köztünk. A Krakatau mélyben izzó, kitörni kész lávája. Kezem önkéntelenül simítja végig kérdőjelet formázó celuritom kobraméreggel bevont pengéjét. Nyugodt vagyok. Ma még nem ölt meg. Ma még nem öltem meg.” tovább

De ki lehet Jászladányi Nándor, aki egyszerre tiszteleg és élcelődik a legveszélyesebb magyar írón? Ez olyannyira megfejthetetlen rejtély, hogy maga Jászberényi Sándor is mellélőtt, mikor próbálta megtippelni. Először Gerlóczy Márton íróra gyanakodott, akinek be is ígért egy nagy pofont, amire Gerlóczy frappáns posztban válaszolt. 

link Forrás

Szóval váratlanul felpezsdült az irodalmi élet.  Talán ilyen lehetett a Nyugat fénykorában élni és olvasni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.