Össze-vissza hazudozott önéletrajzában Trump lehetséges EU-s nagykövetjelöltje

külföld
2017 február 12., 17:23
comments 149

Könnyen elképzelhető, hogy az Egyesült Államok brüsszeli nagykövete Ted Malloch lesz. Malloch politológus, gyakori tévés elemző Nagy-Britanniában és a jelek szerint legalább annyira színes egyéniség, mint nálunk Nógrádi György. 

A Financial Times ugyanis nemrég részletesen végigment Malloch önéletrajzán, és számos eleméről kimutatták, hogy annak bizony nem sok köze van a valósághoz. Olyan dolgokról van szó, mint hogy egy lovagrend tagjává avatta-e a királynő vagy hogy nevezte-e Margaret Thatcher őt zseninek. Malloch szerint ezekre a kérdésekre igen a válasz, ugyanakkor a valóság egész mást mutat. A férfi szerint viszont a Financial Times egy ellene indított politikai gyilkosság egyik szereplője. 

Az FT feltárásából az is kiderült, hogy Malloch jelentősen eltúlozta az akadémiai és diplomáciai karrierjét, olyan pozíciókba is behazudva magát, melyeket sosem kapott meg. A helyzetet még kellemetlenebbé teszi, hogy a cikkek megjelenése után az Oxford Egyetem közleményben határolódott el attól, hogy Malloch az egyetemen működő Wolfson College tudományos főmunkatársaként tüntette fel magát. Ezzel szemben a helyzet az, hogy Malloch két éven át vendégtanár volt a kollégiumban, de ritkán látták és nem végzett ott értékelhető kutatást.

Az önéletrajzában az is szerepel, hogy rendszeresen publikált a New York Timesban, a Washington Postban és az Economistban, ennek azonban semmiféle nyomát nem találni. Amikor az FT rákérdezett nála minderre, Malloch nem mutatott konkrét cikkeket, ugyanakkor azt mondta, hogy számos konferenciát szervezett, és az azokra készített tanulmányok az Economist számára készültek. Szintén állította azt is, hogy egy dokumentumfilmjét Emmy-díjra jelölték. A gyártócégtől viszont kiderült, hogy csak regionális Emmy-re ajánlották, de végül nem is jelölték. 

Karrierjén végignézve azt is látni, hogy Malloch rengeteg menő egyetem és intézmény környékén megfordult, de általában sehol nem maradt egy-két évnél többet. Legrégebb óta meglévő tisztsége a Roosevelt Group nevű tanácsadó cég vezetői posztja, a vállalatnak ugyanakkor nincs honlapja és a LinkedIn adatbázisa alapján senki más nem dolgozik a cégnél Mallochon kívül. 

Az eddigi legkomolyabb diplomáciai megbízatása még 1988 és 1991 között zajlott, amikor az ENSZ gazdasági bizottsága delegálta Genfbe. Bár Malloch azt állítja önéletrajzában, hogy nagyköveti szintű feladatokat látott el és Genfben ő volt a vezető amerikai diplomata, a valóság ezzel szemben az, hogy alacsonyabb státuszú poszton volt és bőven voltak magasabb beosztású amerikai ENSZ-diplomaták akkor Genfben.

Hogy Malloch jelöltsége mennyire komoly, azt jelzi az is, hogy korábban az Európai Parlament nagy pártjai közös levélben kérték Junckert, hogy ha Trump tényleg őt nevezné, ne fogadják el a jelölését. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.