Demszky szerint a Putyin, Trump és Orbán nevével fémjelzett, „igazságon túli világra” jellemző az OLAF-jelentés

POLITIKA
2017 február 13., 21:43
comments 129

Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester szerint az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentése egyoldalú és megalapozatlan.

Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester a Budai Liberális Klub Alapítvány rendezvényén, amit a 4-es metróról szóló OLAF-jelentésről tartottak (Fotó: Kovács Tamás / MTI)
photo_camera Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester a Budai Liberális Klub Alapítvány rendezvényén, amit a 4-es metróról szóló OLAF-jelentésről tartottak (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Demszky a Budai Liberális Klub Alapítvány hétfő esti rendezvényén azt mondta: az OLAF-jelentés „egyoldalú, megalapozatlan és meghatározóan” egy olyan, 2010-ben elkészített állami számvevőszéki jelentésre épül, ami Orbán Viktor miniszterelnök „szája íze szerint íródott” azért, hogy a 4-es metró beruházását kriminalizálni lehessen.

Mindazonáltal Demszky Gábor „a magyar érdekeket védve” az ügyben felajánlotta segítségét a kormányzatnak.

Demszky szerint a Putyin, Trump és Orbán Viktor nevével fémjelzett, „igazságon túli világra” jellemző az OLAF-dokumentum. Azt mondta, „megdöbbentő tapasztalat” volt neki, hogy valamennyi főbb állítást ismerte korábbról.

Szerinte az Állami Számvevőszék 2010-ben, a metróról készült jelentése „egy az egyben véletlenül visszaköszön az OLAF-jelentésben”: előadják, hogy nincs fővállalkozó, továbbá, hogy 11 szerződés szabálytalan, és ezért 53 milliárd forint elúszott. A valóság az, hogy az ÁSZ feljelentette a fővárost, az ügyészség vizsgálódott, a BRFK 2 évig nyomozott, és arra jutott: 11 közbeszerzési eljárás esetében valóban szabálytalanságok történtek. Ezek a tételek kikerültek az elszámolható költségek közül, ezeknek az értéke több mint 56 milliárd forint volt.

Azért voltak ezek szabálytalanok, mert a magyar jognak megfeleltek ugyan, de az EU-s szabályoknak nem. A rendőrség 2012 nyarán hozta meg a nyomozást lezáró határozatát, amiben az állt: az igazságügyi szakértői vélemények alapján a metróberuházás költsége műszaki és gazdasági szempontból is megfelelő, igazolt. Vagyoni hátrány nem következett be, kötelességszegés nem történt, így a hűtlen kezelés elemeinek megvalósulásának hiányában bűncselekmény nem történt – idézett az akkori dokumentumból Demszky Gábor.

A volt főpolgármester nagyon súlyos, orvosolhatatlan és gyalázatos eljárásnak nevezte, hogy nem hallgatta meg az OLAF az ügyben, és szerinte ezt a tényt a kormányzatnak figyelembe kell vennie.

Demszky Gábor elmondta, azért van szüksége jogi képviselőre, mert személyiségi jogai sérülhetnek, „sérültek ebben az ügyben”, és akkor ezért a megfelelő eljárásokat el kell indítani, ehhez pedig jogi segítség kell.

Kérdésre válaszolva úgy vélte, történhettek bűncselekmények a beruházás során, a nyomozóhatóság feladata lenne ezekben az ügyekben lépni, de ő nem érintett ezekben a „kvázi OLAF-gyanúsításokban”.

Fotó: Kovács Tamás / MTI
photo_camera Fotó: Kovács Tamás / MTI

Magyar György ügyvéd, Demszky Gábor jogi képviselője közölte: jogi irodája szerint az OLAF-jelentésből Demszky Gábornak sem politikai, sem erkölcsi, sem büntetőjogi felelőssége nem állapítható meg, így az már a büntetőjog határait súrolja, ha valakit azzal vádolnak megalapozatlanul, hogy „az ő égisze és a működése időszaka alatt” eltűntek EU-s pénzek. Az ügyvéd szerint az OLAF-jelentés „önmagában semmire sem alkalmas”, jogi következtetéseket nem lehet levonni belőle.

A múlt héten derült ki, hogy ugyan korábban Demszky azt mondta, mivel nincs takargatnivalója, megjelenik majd a bizottsági ülésen, de aztán mégsem ment el, mert nem kívánt „biodíszletként szerepelni a Fidesz által kezdeményezett vizsgálatban”.

Arról, hogy a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetője, Gulyás László ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, Demszky a múlt héten azt mondta, tűzbe tenné a kezét Gulyásért, és sem neki, sem Gulyásnak semmi köze nincs a visszaélésekhez. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.