Nagy büntetést kapott egy tőzsdei cég vezetője bennfentes kereskedés miatt

gazdaság
2017 február 13., 11:13
comments 36

75 millió forintra büntették az ENEFI (korábban E-Star, azelőtt RFV) igazgatósági elnökét, Soós Csabát, és még 45 millió forintra az ENEFI ciprusi leánycégét, az EETEK Ltd-t.  A büntetést a cég már múlt csütörtökön bejelentette, és azt is, hogy fellebbezni fognak a határozat ellen.

Az MNB közleménye szerint a 2016 tavaszi események miatt szórták ki a büntetést, amikor az ENEFI árfolyama 149 forintról 250 forintra ugrott. Az MNB szerint emögött az ENEFI leánycége, az EETEK Ltd. sajátrészvény-vásárlásai álltak, amit mesterségesen magas árfolyamon vittek be. Ráadásul a közleményből arra lehet következtetni, hogy ugyanaz az ember – Soós Csaba – vitte be a megbízást a ciprusi cég nevében, aki aztán a piacon a magas árfolyamon adta el a maga részvényeit. Ez tiltott piacbefolyásolásnak és bennfentes kereskedésnek minősül, írja az MNB. (MNB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.