Az ombudsman szerint is jogsértő a 2017-es szakképzési érettségi

Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman elismerte a szakképzésben tanuló diákok által leírt panaszok jogosságát, és megállapította, hogy tényleg jogsértően írták ki számukra a 2017-es érettségit.

A Független Diákparlament és a Tanítanék Mozgalom januárban hozta nyilvánosságra tíz, szakképzésben tanuló diák nyílt levelét, amiben azért kérnek segítséget, mert a kötelező szakmai érettségi pontos leírása csak 2016 decemberében vált nyilvánossá, azaz a legnehezebb, legkomplexebb vizsgára való felkészülésre mindössze négy hónapjuk maradt. Írtak arról is, hogy a folyamatos átszervezések és az oktatási rendszerben tapasztalható általános káosz miatt az utóbbi években rengeteg szakmai órájuk egyszerűen elmaradt.

Ez a probléma közel 30 ezer, szakgimnáziumi érettségizőt érint.

Ezek kívül probléma még, hogy diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás és egyéb, tanulási nehézséggel küzdő diákok közül sokan nem tudnak megfelelően élni a felmentéseikkel, és a diákok azt is fájlalják, hogy csak 11. osztályos korukban tudták meg, hogy az idegen nyelvi érettségi követelményszintjét megemelik, pedig az idegen nyelv tanításának körülményei nem javultak. Ezen kívül megváltozik a német nyelvi érettségi is, de még nem is léteznek a felkészüléshez szükséges gyakorló-könyvek és minta-feladatsorok.

A diákok nyílt leveléhez eddig több mint háromezren csatlakoztak, közülük 800-an érettségiznek idén szakképzésben, tehát őket közvetlenül is érintik a levélben leírt problémák.

A diákok panaszait eddig az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik vezetője sem hallgatta meg, csak az oktatási ombudsman ült le beszélni velük. Az, hogy az ombudsman elismerte a panaszok jogosságát és a jogsértés tényét, persze még nem jelenti azt, hogy a kormányzat meg is fogja oldani a kialakult problémákat. (Kettős Mérce)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.