Mikola István zsebre rakta az elvált feleségének járó diplomatapótlékot

PÉNZ
2017 február 14., 09:20
comments 334
Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttmûködésért felelõs államtitkár . Fotó: MTI / Bruzák Noémi
photo_camera Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttmûködésért felelõs államtitkár . Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Mikola István a többségnek valószínűleg örökre megmarad a Fidesz legendás "szinglihordázó" egészségügyi politikusának, pedig karrierje nem ért véget a 2006-os vereséggel, újabban külügyi pályán bizonyít, 2011 és 2014 között egyenesen Magyarország OECD-nagyköveteként működött Párizsban. Most épp a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságot vezeti a minisztériumban. 

Mikola István 2015-ben vált el harmadszor, ezúttal Fülemen Rózával ért véget közös életük. A volt feleség most, a 24.hu értesülése szerint

 "jelezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy egyetlen eurót sem látott az elvileg neki járó 1600 eurós (nagyjából félmillió forintos) havi apanázsból," 

pedig Mikola párizsi kinevezése miatt kénytelen volt minden pénzkereső tevékenységét feladni, és három éven keresztül megtakarításából fizette a járulékokat. 

Fülemen Róza nyugdíjba vonul, ezért kérte a diplomatafeleségként töltött időszak elismerését, csakhogy a jelek szerint a neki járó pótlék Mikola nyugdíjalapját gazdagította. 

Misszióvezetőként Mikola egyébként 5000 eurós, tehát olyan 1,5 millió forintos fizetést kapott, plusz a teljes nagyköveti ellátást, de ez sem volt feltétlenül elég. A külügyi politikusnak sorozatosak a furcsa pénzügyei: 2014-es, első államtitkári bevallásából kihagyta az év első felében elkönyvelt nagyköveti bérezését, megtakarításaiban nem tűntette fel kiemelt diplomatafizetését. 

Fülemen Rózától történt válása után is több anyagi vonzatú ügy került nyilvánosságra: volt felesége például lopásért is feljelentette az államtitkárt, mert Párizsból eltűnt egy tízmilliós értékű antik bútorkollekció, amit aztán a fideszes politikus budapesti lakásában helyeztek el.

Tavaly aztán kiderült, hogy Mikola kifelejtette vagyonnyilatkozatából azt a liechtensteini offshore céget, amelyik a család alapítványát kezeli. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.