Donald Trump kihátrál a palesztinok mögül

külföld
2017 február 15., 05:27
comments 171

A Politico című amerikai lap értesülései szerint Donald Trump az izraeli kormányfővel szerdán kezdődő megbeszélésein nem szorgalmazza majd a kétállami megoldást az izraeliek és a palesztinok között. A kétállami megoldás azt jelenti, hogy Izrael mellett jöjjön létre egy palesztin állam is, ez a megoldási javaslat volt a nyugati politika főárama az utóbbi években.

A Politico  a Fehér Ház egyik - neve elhallgatását kérő - tisztségviselőjére hivatkozva közölte, hogy a Trump-kormányzat ugyan nyitott a kétállami megoldásra, de nem ragaszkodik hozzá.

„Ez olyasvalami, amiben a két érintettnek kell megegyeznie” - fogalmazott a tisztségviselő, hozzátéve, nem az Egyesült Államok dolga, hogy ráerőltesse elképzeléseit másokra, Washington figyel mindkét félre, s a béke megteremtése érdekében kész a segítségre. „Az a kétállami megoldás, amely nem hozza el a békét, nekünk nem célunk, a cél a béke megteremtése, és ha a felek ezt kétállami formában valósítják meg, vagy másként, mi abban segítünk nekik” - szögezte le a lap forrása. 

Ez azt is jelenti, hogy a Fehér Ház jócskán visszavesz a palesztin ügy támogatásából, hiszen a jelenlegi izraeli vezetés amúgy is szkeptikus az önálló palesztin állam létrehozásával kapcsolatban, így ha Netanjahu kormányán nincsen ilyen irányú nemzetközi nyomás, várhatóan magától nem fog belemenni a kétállami megoldás alkalmazásába.

Az izraeli jobboldal azért veti el a kétállami megoldást, mert Izrael államisága már megvan, a palesztinok államisága pedig szerintük nem jelent garanciát a békére. Emellett viszont a palesztinok várhatóan nem fognak belemenni olyan megoldási javaslatba, ami nem kínál nekik államiságot.

Az izraeli kormányfő szerdán kezdi meg tárgyalásait a Fehér Házban Donald Trump elnökkel. (Politico, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.