Lejárt melegházasság-ellenes ívet írt alá kedden a KDNP-s Harrach Péter és Rétvári Bence

politika
2017 február 15., 10:38
comments 187

Magyar kereszténydemokrata szinten igazi rutineseményen vett kedden részt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Rétvári Bence, a párt alelnöke. A két politikus ugyanis a sajtó jelenlétében, demonstratívan aláírta egy melegházasság-ellenes európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. Az "Anya, apa, gyerekek" című kezdeményezésről, amit Frivaldszky Edit magyar melegellenes aktvista indított, főleg tavaly ősszel lehetett sokat hallani a magyar médiában. Az ilyen kezdeményezések lényege, hogy ha a hivatalos indítástól számított 12 hónapon belül összejön egymillió európai aláírás, akkor az elindítók konkrét jogszabályjavaslatot nyújthatnak be, amit az illetékeseknek érdemben kell megtárgyalniuk. (Itt tanulmányozható a polgári kezdeményezés definíciója.)

Az egész dologgal egyetlen apró probléma van. Amint az a projekt hivatalos európai weblapjáról is kiderül, az aláírásprojekt - regisztrációs száma: ECI(2015)000006 - hivatalosan 2015. december 11-én indult és 12 hónappal később, vagyis 2016. december 11-én lezárult. Eszerint ez egy - egykor - létező, ám már két hónapja lezárult aláírásgyűjtési akció. Vagyis Harrach és Rétvári egy teljesen irreleváns ívet írtak alá?

Hogy az egész még zavarbaejtőbb legyen, az MTI tudósítása szerint a keddi sajtóeseményen szintén résztvevő Frivaldszky a következőt nyilatkozta:

Frivaldszky Edit, a kezdeményezés magyarországi szervezője (...) Közlése szerint az európai polgári kezdeményezés feltétele, hogy legalább hét tagállamból hét civil szervezet összefogjon, és egy év alatt egymillió aláírást összegyűjtsön. Mostanáig tíz tagállamban - köztük Magyarországon - sikerült a megfelelő számú aláírást összegyűjteni. Európában eddig több mint 600 ezer aláírás gyűlt össze, s április 3-ig kell az egymilliónak meglennie.

Ez ugye éles ellentében áll azzal, ami a kezdeményezés európai oldalán is olvasható, hiszen aszerint a gyűjtés igazából már két egész hónapja lezárult. Az ügyben ezért azonnal megkerestem Frivaldszky Editet azzal a kérdéssel, hogy mi ez az április dátum, ha az EU hivatalos oldalán az szerepel, hogy a dátum decemberi volt és régen elmúlt.

Az aktivista a - nekem legalábbis - nehezen értelmezhető válaszban annyit elismert, hogy a határidő lejárt. Frivaldszky a következőket írta:

A 2011/211 uniós rendelet szerint, amely az európai polgári kezdeményezéseket szabályozza, a kezdeményezőknek 12 hónap áll rendelkezésre az aláírások összegyűjtésére. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kezdeményezések az online rendszer felállítása után (esetünkben április 4) tudják - nyilvánvalóan - elkezdeni az aláírásgyűjtést, melyet korábbi tapasztalatok szerint az Európai Bizottság el is fogadott.
A polgári bizottság kérte az Európai Bizottságot még december elején, hogy töröljék a december 10-i határidőt a honlapjukról, de ezt még nem tették meg, és válaszukra azóta is várunk. 

Tehát még szerinte is lejárt a határidő, az Európai Bizottság pedig még csak nem is válaszolt az aktivista határidő-kitolási kérelmére, nemhogy rábólintottak volna. Frivaldszky ennek ellenére azt nyilatkozta, amit.

Ha jól értem, Frivaldszky arra utalt, hogy csak 2016. áprilisa óta tudják online is gyűjteni az aláírásokat, ezért bíznak benne, hogy a Bizottság majd kitolja a határidőt 2017. áprilisára. Mivel ezen a ponton bizonytalan voltam, visszakérdeztem az aktivistánál, aki ezt felelte:

A nyilvántartásba vétel után kell létrehozni a papír alapú formanyomtatványokat, minden országban a helyi szabályoknak megfelelően, illetve kialakítani, majd egy tagállami illetékes hatóság által igazoltatni az online gyűjtési rendszert.
Az online rendszerünket a Bizottsági szabályozásnak megfelelően, de a Bizottságtól függetlenül indítottuk el 2016. április 4-én, így a jogszabályban meghatározott 12 hónapos határidőnk még nem járt le. (Az uniós szabályozás nem a magyar fordítást, hanem az eredeti angol vagy francia verziókat veszi referenciának.)
Korábban a sikeres Egy közülünk kezdeményezésnél is az online rendszer felállításával indult az aláírásgyűjtés, lehetőséget adva a szervezőknek a rendeletben meghatározott 12 hónapos gyűjtési határidőre.  

Ez azonban nem változtat azon, hogy ez jelenleg egy lezárult aláírásgyűjtés, és a kezdeményezők egyelőre még csak választ sem kaptak a Bizottságtól az ezirányú érdeklődésükre.

Az akció egyébként még a határidő kitolása esetén sem kecsegteti sikerrel a szervezőket, nem véletlenül vonták be az ismert KDNP-seket. A tavaly áprilisi kezdéssel kalkulálva 10 hónapja gyűjtenek, ezalatt 600 ezer aláírást gyűjtöttek, így a hátralévő másfél hónapban kéne még 400 ezer.

Frivaldszky egyébként több más melegellenes aktivista szervezetnek is tagja, például egy olyan, a magyar kormányhoz közelállónak, ami kiállt az oroszországi, durván melegellenes törvénykezés mellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.