Trump szerint az egyállami és a kétállami megoldás is jó lehet Izrael és Palesztina között, ha békéhez vezet

külföld
2017 február 15., 18:16
comments 99

Első közös sajtótájékoztatóját tartotta meg szerdán Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, és Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke.

Trump elmondta, hogy nagyon keményen fog dolgozni, hogy egy nagyon jó békemegállapodás jöhessen létre Izrael és Palesztina között, amihez szerinte mindkét félnek kompromisszumokat kell tennie. Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy a két félnek közvetlenül egymással kell tárgyalnia, egyben megkérte izraeli kollégáját, hogy egy kicsit fogják vissza a telepépítését. 

(SAUL LOEB / AFP)
photo_camera (SAUL LOEB / AFP)

Trump kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a kétállami megoldásokat támogatja-e, azaz hogy külön palesztin állam jöhetne létre a békemegállapodás részeként. Idáig az Egyesült Államok elkötelezett híve volt a kétállami koncepciónak, ahogy az ENSZ, az Arab Liga, az Európai Unió és Oroszország is. 

Most viszont az amerikai elnök azt mondta, hogy a konfliktus rendezésére mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja, ha elvezet a békéhez, bár korábban inkább azt gondolta, hogy a két állam megoldása könnyebben adja magát a két fél számára.

„Hogy őszinte legyek, ha Bibi és a palesztinok, ha Izrael és a palesztinok boldogok, akkor én is boldog leszek azzal, amit ők a leginkább kedvelnek.” – mondta még el.  

Az amerikai elnök szerint óriásiak a biztonsági kihívások, amelyekkel Izraelnek szembe kell néznie, s a zsidó államot szerinte a nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ is, nagyon "inkorrektül" kezelik. 

link Forrás

Az izraeli miniszterelnök leszögezte: minden békemegállapodás előfeltétele, hogy a palesztinok ismerjék el Izrael állami létét, és Izrael fenntarthassa az ellenőrzést Ciszjordánia felett.

Az amerikai elnököt kérdezték arról a kampányígéretéről is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetné, ami biztos, hogy erőteljes nemtetszését váltaná ki a palesztinoknak. Trump megerősítette, hogy továbbra is szeretné látni a nagykövetség költözését, komolyan dolgoznak a terven.  

Trump a sajtóértekezletén azt is kijelentette: soha nem hagyja, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Netanjahu üdvözölte Trump megközelítését Irán atomprogramjával kapcsolatban, és ismételten iráni agresszióról beszélt. Teheránt a térségben a terrorizmus támogatójának minősítve leszögezte: "vissza tudjuk fogni Irán agresszióját és veszélyességét". (BBC, CNN, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.