1980 óta több mint 61,5 milliárd forintnyi kártérítést fizetett ki az ausztrál katolikus egyház a papi pedofília áldozatainak

vallás
2017 február 16., 12:15
comments 110

Az ausztrál katolikus egyház 1980 óta több mint 276 millió ausztrál dollárnyi, azaz mai árfolyamon 61,5 milliárd forintnyi kártérítést fizetett ki a papi pedofília áldozatainak – jelentették igazságügyi források.

Az adatokat Gail Furness, az ügyben illetékes kormánybizottság jogtanácsosa hozta nyilvánosságra. A testületet 2012-ben hozták létre, hogy vizsgálja ki az ausztrál hatóságok válaszát a különböző állami, társadalmi, vallási és sportintézményekben kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekről.

Furness szerint az egyházi hatóságoknál 1980 és 2015 között 4444-en tettek panaszt gyerekmolesztálás miatt, az esetek több mint 1000 katolikus intézményt érintenek Ausztrália-szerte.

  • A bűntény és a bejelentés között átlagosan 33 év telt el.
  • Az áldozatok átlagéletkora a lányoknál 10,5, míg a fiúknál 11,6 év.
  • Az áldozatok 78 százaléka fiú.
  • Az 1880 elkövető túlnyomó többsége pap vagy szerzetes, de akadnak köztük mélyen vallásos világi emberek is.
  • Az elkövetők 90 százaléka férfi.

Az áldozatok közül eddig 3066-an kaptak anyagi kompenzációt, egyenként átlagosan 91 ezer ausztrál dollárt (mai árfolyamon ez több mint 20 millió forint), a többiek panaszának kivizsgálása még folyamatban van. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.