Silányabb élelmiszert forgalmaznak Magyarországon a multik

A Magyar Idők ismerteti a magyar hatóságok vizsgálatainak eredményét, amik szerint 

"a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait."

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a közelmúltban  24-féle azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát hasonlított össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és a jelölésük alapján. A vizsgálat megállapította többek közt, hogy 

  • az édesipari termékek közül a közismert márkájú csokoládék mindenhol ugyanolyan minőségben kaphatók, de például az ostyás Manner édességek esetében az osztrák mintákban az ostya állaga kedvezőbb volt.
  • A Nutella mogyorókrém esetében a a magyarországi minta kevésbé volt lágy és jól kidolgozott az osztrákhoz képest.
  • A marcipánnal töltött Ritter Sport étcsokoládéban pedig a magyar változatnál – azonos cukor- és zsírtartalom mellett – az étcsokoládé burok nehezebben olvadt.

A Nébih szerint az italok közül a Coca-Cola vizsgálatai mutattak szembetűnő különbséget:

"a Magyarországon kapható változat illata kevésbé telt, kevésbé összetett, ami a felhasznált aromák minőségének különbségből eredhet." 

A magyar Coca-Cola cukortartalma pedig 0,6 százalékkal volt magasabb mint az osztrák, ráadásul az olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült. 

AFP PHOTO/Juan BARRETO

A vizsgálat megállapította még, hogy 

  • a Nesquick kakaópor osztrák mintáját harmonikusabb, intenzívebb kakaós illat, telt kakaós-csokis íz jellemzi.
  • a Knorr levesporoknak pedig hiába volt ugyanaz a nevük, nem is hasonlítottak egymásra. 
További cikkeink
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;