Először került elő filmfelvétel Marcel Proustról

2017 február 16., csütörtök 10:46
49

Egy kanadai egyetemi professzor, Jean-Pierre Sirois-Trahan jelentette be, hogy talált egy filmfelvételt, amin Marcel Proust látható. Az irodalomtörténészek korábban egyetlen mozgóképes felvételről sem tudtak, melyen a francia író lenne látható, úgyhogy a bejelentést komoly érdeklődés és lelkesedés követte.

A fekete-fehér filmet 1904-ben forgatták, egy esküvőn készült. A vonuló vendégek között felbukkanó elegáns, a kor divatjának megfelelő kalapot és világos felöltőt viselő, harmincas éveiben járó férfi lehet Proust. A felvétel a kanadai filmarchívumból került elő, Élaine Greffulhe esküvőjén készült. A nő Greffulhe báróné lánya volt, aki Proust közeli jóbarátja volt, róla mintázta Az eltűnt idő nyomában Guermantes hercegnő alakját. 

A Proust-kutató Luc Fraisse szerint nem is kétséges, hogy tényleg a francia író látható a felvételen. Mivel nagyon részletesen lehet ismerni még azt is, hogy ezekben az években hogyan öltözködött, nem marad kérdés azzal kapcsolatban, hogy ő sétál el a többi vendég között. Fraisse egyedül azt bánja, hogy ennyire gyorsan teszi mindezt, így nincs lehetőség jobban megfigyelni. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt