Először került elő filmfelvétel Marcel Proustról

irodalom
2017 február 16., 10:46
comments 48

Egy kanadai egyetemi professzor, Jean-Pierre Sirois-Trahan jelentette be, hogy talált egy filmfelvételt, amin Marcel Proust látható. Az irodalomtörténészek korábban egyetlen mozgóképes felvételről sem tudtak, melyen a francia író lenne látható, úgyhogy a bejelentést komoly érdeklődés és lelkesedés követte.

link Forrás

A fekete-fehér filmet 1904-ben forgatták, egy esküvőn készült. A vonuló vendégek között felbukkanó elegáns, a kor divatjának megfelelő kalapot és világos felöltőt viselő, harmincas éveiben járó férfi lehet Proust. A felvétel a kanadai filmarchívumból került elő, Élaine Greffulhe esküvőjén készült. A nő Greffulhe báróné lánya volt, aki Proust közeli jóbarátja volt, róla mintázta Az eltűnt idő nyomában Guermantes hercegnő alakját. 

A Proust-kutató Luc Fraisse szerint nem is kétséges, hogy tényleg a francia író látható a felvételen. Mivel nagyon részletesen lehet ismerni még azt is, hogy ezekben az években hogyan öltözködött, nem marad kérdés azzal kapcsolatban, hogy ő sétál el a többi vendég között. Fraisse egyedül azt bánja, hogy ennyire gyorsan teszi mindezt, így nincs lehetőség jobban megfigyelni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.