Kétéves csúszás után hajlandó ratifikálni a kormány a nők elleni erőszakról szóló nemzetközi egyezményt

POLITIKA
2017 február 16., 16:22

Az LMP-s Szél Bernadett kérdezte meg az igazságügyi minisztert, hogy mikorra várható a nők elleni erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálása. Magyarország még 2014 márciusában aláírt az Európa Tanács egyezményét, ami azóta hatályba is lépett, de itthon mégsem hirdették ki, mert az országgyűlése nem szavazott róla.

2015 márciusában ugyan volt egy ellenzéki javaslat, amely megsürgette volna az egyezmény elfogadását, de az Országgyűlés többsége akkor ezt leszavazta.

Trócsányi László igazságügyi miniszter válaszában most azt írta, hogy a két éves csúszás ellenére a kormány „fontos feladatának tartja az Egyezmény ügyét”. Trócsányi a csúszást azzal indokolta, hogy „fel kell mérni a belső jogi környezetet annak érdekében, hogy ne legyen jogrendszerünkben olyan szabályozási elem, mely a nemzetközi egyezménnyel ellentétes”.

Most bejelentette, hogy szakértőik elvégezték a munkájuklat:

„Az Egyezmény szabályozási köre jóval túlmutat egy, vagy két minisztérium hatáskörén,hiszen a nők elleni és a kapcsolaton belüli erőszak tárgykörében komplex jelleggel fogalmaz meg anyagi és eljárási jogi kötelezettségeket. Az Egyezmény végrehajtását pedig egy külön testület, a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni fellépés szakértői csoportja ellenőrzi a csatlakozó államok vonatkozásában. Ezúton tájékoztatom, hogy a Nőkkel Szembeni Erőszakkal Foglalkozó Munkacsoport befejezte munkáját.

Trócsányi László igazságügyi miniszter (Fotó: Mohai Balázs / MTI)
photo_camera Trócsányi László igazságügyi miniszter (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Trócsányi szerint az egyezmény szövegének kihirdetéséről szóló előterjesztés terve elkészült, de még további közigazgatási egyeztetésekre van szükség, de amíg ezek zajlanak közzéteszik a tervezetet, hogy a civil szervezetek véleményezhessék azt. Ezután akár az Országgyűlés elé is kerülhet.

Egyébként Trócsányi László szerint így sincs túl nagy lemaradásban a kormány. A válasza végén megjegyezte, hogy „az Európa Tanács 47 tagállama közül csupán 22 ratifikálta az Egyezményt. 21 további tagállam aláírta az Egyezményt, azonban nem ratifikálta. Ezeknek az államoknak jelentős része 2011 óta, tehát 6 éve nem tudta ratifikálni, míg Magyarország kevesebb, mint három éve dolgozik a ratifikáció előkészítésén”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.