Megtizedelte az ukrajnai sertésállományt az afrikai sertéspestis

mezőgazdaság
2017 február 16., 07:24
comments 27

Ukrajnában tavaly 10,5 százalékkal 6,304 millióra csökkent a sertésállomány az afrikai sertéspestis miatt.

Az ukrán agrárszövetség adatai szerint 2016-ban rekordszámú, 91 afrikai sertéspestis megbetegedést regisztráltak, ami miatt a sertésállomány a 12 évvel ezelőtti történelmi mélypontra zuhant. Idén sem jobb a helyzet, már 34 esetről tudnak.

Fehérorosz katona etet egy disznót a Białowieża-erdőben lévő határállomáson 2012. február 23-án (Fotó: Egor Eryomov / RIA Novosti)
photo_camera Fehérorosz katona etet egy disznót a Białowieża-erdőben lévő határállomáson 2012. február 23-án (Fotó: Egor Eryomov / RIA Novosti)

A sertéspestis miatt az ukrán sertéságazat vesztesége legalább 200 millió hrivnya (2,2 milliárd forint). Az ukrán állami élelmiszer-biztonsági szolgálat szerint ha nem sikerül megállítani az afrikai sertéspestis terjedését, akkor 2020-ra további 1,2 millióval csökkenhet a sertésállomány, a pénzben mért veszteség pedig 4-7,5 milliárd hrivnya is lehet.

Az élelmiszer-biztonsági szolgálat szerint 2-3 évre van szükség ahhoz, hogy sikerüljön teljesen felszámolni az afrikai sertéspestist Ukrajnában.

Az afrikai sertéspestis visszavetette Ukrajna sertéshúsexportját. Az ebből származó tavalyi bevétel 5,1 millió dollárra zsugorodott az egy évvel korábbi 54,6 millió dollárról.

Az ukrán sertéstenyésztők szövetségének a vezetője szerint nyáron hiány lesz sertéshúsból a belföldi piacon, így a keresletet részben lengyel, brazil és kanadai sertéshússal kell majd kielégíteni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.