266 ezer aláírást adott le a Momentum

POLITIKA
2017 február 17., 12:36
comments 1105

Pénteken kora délután a Momentum Mozgalom leadta az olimpiaellenes népszavazáshoz összegyűjtött aláírásait a Fővárosi Választási Irodánál (FVI). Egy autó csomagtartója tele volt a rengeteg aláírásgyűjtő ívvel, az összeszámolt papírokat lila, logós papírba csomagolva sorakoztatták fel az aktivisták a hivatal bejáratánál.

link Forrás

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta, hogy az utóbbi 30 nap, a budapesti aláírásgyűjtés a magyar demokrácia egyik legfontosabb időszaka volt. Az elnök azt üzente Orbánnak, a Fidesznek és Tarlósnak, hogy rosszul tették, hogy nem kérdezték meg az embereket az olimpiáról. Ezt megtette helyettük a Momentum, de Fekete-Győr szerint gyávaság és árulás lenne Orbán és Tarlós részéről, ha ellehetetlenítenék a népszavazást, ugyanis

negyedmillió ember az aláírásával már támogatta az ügyet.

Az elnök azt is mondta, hogy a főváros most már ne is lépjen vissza az olimpiai pályázattól, hagyják, hogy a népszavazás dönthessen a dologról. A Momentum szerint nem szabad az emberek kezéből kicsavarnia a Fidesznek a döntés jogát, hiszen a budapestiek az aláírásgyűjtés során kinyilvánították, hogy ők népszavazást akarnak. Fekete-Győr a Jobbiknak is üzent, azt mondta, ideje lenne, hogy a Jobbik is beálljon az olimpiaellenesek közé, a párt támogatóinak többsége ugyanis ellenzi az olimpiát. A Momentum elnöke azt mondta, a Jobbik sok támogatójának is ott van az aláírása az íveiken.

A Momentum az elkövetkező hetekben vidéken szeretne terjeszkedni, és azt ígérik, hogy amíg az választási bizottság hitelesíti az aláírásokat, a mozgalom megjelennek minden magyar megyei jogú városban, és létrehozzák a helyi szervezeteiket.

A Momentum szerint pontosan 266 151 aláírást gyűjtöttek össze az aktivisták.

Ez ugyan több, mint a budapesti népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírás, de a Fővárosi Választási Bizottság ellenőrzi majd, hogy a leadott íveken hány hiteles aláírás szerepel. Az ellenőrzéskor jelen lehet a Momentum képviselője is.

A Momentum Mozgalom pénteken 266 151 aláírást adott le a Fővárosi Választási Irodánál, hogy népszavazást kezdeményezzenek az olimpiarendezésről (Fotó: Ács Dániel)
photo_camera A Momentum aláírásai (Fotó: Ács Dániel)

Az aláírások ellenőrzésére 45 napja van a bizottságnak, tehát ha nagyon elhúzzák, akkor is legkésőbb április 3-ig meg kell születnie a határozatuknak arról, hogy megvan-e a szükséges számú aláírás. Sajtóinformációk szerint egyébként a bizottság nem húzná a dolgot, a csütörtöki Magyar Nemzet például azt írta, hogy a 45 napnál jóval hamarabb lezárnák a hitelesítést.

Aláírásgyűjtés a Momentum pultjánál (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera Aláírásgyűjtés a Momentum pultjánál (Fotó: Botos Tamás)

Az aláírások hitelesítése ellen lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani, a benyújtás és az elbírálás határideje 5 nap. Ilyen jogorvoslati kérelmeket általában a kezdeményező szokott benyújtani, ha a választási bizottság túl kevés aláírást hitelest, most azonban elképzelhető az is, hogy kívülálló támadja majd meg a hitelesítést. A CÖF szóvivője, ifj. Lomnici Zoltán például már beszélt arról, hogy szerinte nem 138 ezer aláírás kell, hanem 150 ezer, mert a budapesti választópolgárok közé kell számolni azokat is, akik csak tartózkodási hellyel rendelkeznek a fővárosban, így viszont a választópolgárok 10 százaléka nem 138 ezer, hanem 150 ezer. Ha Lomnici támad, az elvehet 10 napot, ha a kérelmét elutasítják, és fellebbez, az pedig újabb egy hetet. Ezzel máris május közepén járnánk.

Ha megvan a szükséges számú aláírás, akkor az ellenőrzés lezárása után 8 napon belül tájékoztatnia kell a választási bizottság elnökének a főpolgármestert. Ezek persze rövidebb idő alatt is lemehetnek, de ha itt is kivárják a 8 napot, akkor ennek végső határideje az aláírások hitelesítése elleni jogorvoslat nélkül április 11. Ha Lomnici belelendül, akkor ez május végéig húzódhat.

Tarlós István pedig a soron következő Fővárosi Közgyűlésen tájékoztatja majd a képviselőket a szükséges számú aláírás összegyűltéről. Ez várhatóan valamikor áprilisban megtörténik, esetleg május elejére csúszik. A közgyűlésnek innentől 30 napja van a népszavazás elrendelésére, az erről szóló hivatalos döntés tehát legkésőbb május végén vagy június elején megszületik majd. A főváros azonban a közgyűlés összehívásával tud a legtöbbet trükközni, hiszen ha épp nem hívják össze a közgyűlést, az egész folyamat állni fog.

A népszavazás elrendeléséről szóló közgyűlési határozat ellen még lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani, de ha addig nem történik lényeges változás az ügyben, akkor nem várható, hogy ez maximum 20-25 napnál többel hátráltassa a népszavazást.

A közgyűlésnek úgy kell kiválasztania a népszavazás dátumát, hogy a határozatuk utáni 50. és 70. nap közé essen a szavazás.

Ezek alapján tehát az olimpiarendezésről szóló népszavazásra legnagyobb valószínűséggel május vége és szeptember vége között kerül sor.

A képlékeny határidők miatt ennél közelebbi becslés nem nagyon adható. Ha minden résztvevő nagyon siet, május végén jöhet a szavazás, ha viszont minden határidőt kihúznak, és lesznek fellebbezések is, akkor akár októberig is simán el lehet húzni az ügyet.

Ez azért fontos, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án hozza majd nyilvánosságra, hogy Budapest, Los Angeles vagy Párizs rendezheti majd a 2024-es olimpiát.

Ha a döntés utánra írják ki a népszavazást, és a NOB nem Budapest mellett dönt, akkor a népszavazás tétjét veszti, viszont a kormány mutogathat majd az aláírásgyűjtőkre, hogy miattuk nem Magyarországnak adták az olimpiarendezést, még akkor is, ha egyébként sem mi kaptuk volna. Ez illeszkedne a kormány által tervezett nemzeti konzultáció körüli kampányba is, hiszen Orbán Viktor is arról beszélt az évértékelőjén, hogy civilszervezetek, a Soros-hálózat és Brüsszel befolyásolná a magyar politikát, és az ország vesztére törnek. A kormányzati propagandasajtó eddig is azzal támadta a Momentumot, hogy biztosan Soros György és a 2010 előtti baloldal áll mögöttük.

Ha viszont a NOB Budapestnek adja az olimpiarendezés jogát, és a döntés után lesz a népszavazás, akkor már sokkal nagyobb lesz a tétje, hiszen akkor már egy elnyert rendezést tudnának visszautasítani a budapestiek. Ez is lehetséges, Denver is így lépett vissza a 80-as években egy téli olimpia rendezésétől, viszont a Fidesz valószínűleg nem húzná eddig a dolgot, ebben az esetben ugyanis sokkal jobban fájna a kormánynak egy népszavazási bukó.

Viszont míg Budapest a népszavazás lázában ég, a NOB által megbízott közvélemény-kutatók is készítik majd a saját felméréseiket, hogy megtudják, mekkora Budapesten és Magyarországon az olimpiarendezés támogatottsága. Ők azt szeretik, ha egy városban erős többség áll a rendezés mellett, tehát már egy 50-50 százalékban megosztott eredmény is elrettentheti a NOB-ot, főleg, ha Párizsban vagy Los Angelesben nagyobb olimpiapárti tábort mérnek.

Tarlós István azonban pénteken már arról beszélt, hogy ha összegyűlnek az aláírások, akkor el kell gondolkodni az olimpiai pályázat visszavonásán. Ha ez megtörténik, okafogyottá válik a népszavazás is. A kormányzatnak ugyan ciki lesz meghátrálni egy egyetemistákból álló, néhány hónapja alakult csoporttal szemben, viszont megspórolják maguknak a nagyobb égést, hogy népszavazáson győzzék le őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.