A Magyarországon menedéket kérők kilencven százaléka idő előtt továbbállt

POLITIKA
2017 február 17., 21:25
comments 56

Az Orbán-kormány új menekültellenes intézkedésének, a nyílt táborok zárttá tételének, ágyazott meg Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó péntek este az M1-en. Elmondta, hogy már az Országgyűlés előtt van a jogi határzár megerősítéséről szóló javaslatcsomag, aminek része az, hogy a menekülteket kérelmeik elbírálásának idejére őrzött táborokban helyeznék el. Bakondi szerint jelenleg benyújtható a menedékkérelem az ország területén lévő táborokban, a kérelmezők közül azonban sokan nem várják meg a hatóság döntését, ismeretlen helyre távoznak, és "nem nehéz kitalálni, hogy Ausztria vagy Németország" lehet. 

A röszkei tranzitzóna melletti kerítés még 2016-ban, a rendszer kialakításának idején.

Bakondi szerint a kormány szeretné elérni, hogy

aki magyar területre lép, mert menedékjogot vagy oltalmazotti státuszt kap, az ellenőrzött, valódi politikai menekült legyen, akinek tisztázott az identitása és ismertek a célkitűzései.

A tanácsadó szerint az elmúlt három évben több mint százezren hagyták el az országot úgy, hogy bár beadtak menedékkérelmet, de nem várták meg az eljárás végét. Bakondi szerint az idei adatok alapján a kérelmet benyújtók "kilencven százaléka ismeretlen helyre távozott."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.