Az új amerikai védelmi miniszter nem akar katonai együttműködést Oroszországgal

külföld
2017 február 17., 06:11
comments 58

Bár Donald Trump a kampányában többször is utalt rá, hogy az ISIS ellen közös orosz-amerikai katonai fellépést is elképzelhetőnek tart, védelmi minisztere, James Mattis szerint

"Nem tartunk ott, hogy katonailag együttműködjünk [Oroszországgal]".

A rideg visszautasítás előtt Vlagyimir Putyin titkosszolgálati együttműködést javasolt az oroszok és az USA és a NATO között. Hogy erre milyen kevés az esély, azt jelzi, hogy Mattis a Trump-kormányzattól szokatlanul keményen bírálta az orosz titkosszolgálatok tavalyi, az amerikai választást befolyásolni próbáló akcióit. "Kevés kétségünk van affelől, hogy [az oroszok] beavatkoztak vagy megpróbáltak beavatkozni több demokrácia választásaiba" - mondta.

Mattis megszólalásával egyidőben találkozott a G20 külügyminisztereinek bonni csúcstalálkozóján az új amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson az orosz Szergej Lavrovval. A találkozó zártajtós volt, csak az elején, Lavrov nyitó megjegyzései közben lehetett fényképezni. A találkozó után Lavrovnak feltették a kérdést, hogy hogyan értékeli a kavarodást Trump kormányában, neki meg volt humora azt válaszolni, hogy

"tudhatná, hogy mi nem avatkozunk be más országok belügyeibe".

(Via ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.