Heteken belül benyújtják a civilek külföldi pénzeit ellenőrző törvényt

POLITIKA
2017 február 17., 11:35

Alakul, hogy milyen törvényt akar a Fidesz a civil szervezetek ellenőrzésére. Kósa Lajos frakcióvezető azt mondta pénteken, hogy egy meghatározott összeg felett a civil szervezeteknek be kell számolniuk, hogy 

  • kik a végső támogatóik, 
  • milyen összeget 
  • és milyen céllal kapnak tőlük. 

Már ha pénz külföldről jön. Kósa kifejezetten külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteiről beszélt, de simán lehet, hogy a hazai alapítású szervezetekre is gondolt.

"A magyar választóknak tudniuk kell arról, ha az ilyen szervezetek külföldi finanszírozást felhasználva akarnak befolyást gyakorolni Magyarországon" - indokolta a tervezett módosítást. Ha egy szervezet nem szolgáltat adatot erről, akkor elveszik az adószámukat. 

Hasonló szabály van Oroszországban és Izraelben is.

Az érintett szervezetek vezetőinek vagyonbevallásáról nincs szó, mondta még Kósa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.