Hiába fűthető a gyep, elmarad a meccs, mert jeges a pálya

futball
2017 február 17., 15:37
comments 85

Elhalasztotta a játéktér alkalmatlansága miatt a Magyar Labdarúgó-szövetség versenybizottsága a vasárnapi Balmazújváros–Békéscsaba NB II-es mérkőzést. 

Az egészen az a legszebb, hogy a balmazújvárosi stadion már teljesítette az MLSZ elvárását, és a gyepszőnyege alulról fűthető, hogy télies időben is lehessen játszani.

A klub közleménye szerint bár a stadion pályamunkásai mindent megtettek a hó és a jégpáncél eltakarításáért, az időjárás nem segítette a munkát, a stadion játéktere balesetveszély és játékra alkalmatlan. A játéktér több, mint 90 százalékát jég borítja.

photo_camera A fűthető gyep Fotó: balmazfoci.hu

Tavaly nyáron, július 22-én avatták a stadiont, büszkén jelentették be:

„Az MLSZ Infrastruktúra Szabályzatában előírtaknak megfelelő automata öntözőberendezéssel megépített, alácsövezéssel fűthető játéktér és a 2435 ülőhelyes, fedett lelátó a kiszolgáló létesítményekkel együtt kitűnően vizsgázott.”

Az kétségtelen, hogy akkor nem volt jép a pályán.  

Az avatáson ott volt Tiba István országgyűlési képviselő, aki azt mondta, hogy „a futball ugyan nem a pályáktól lesz jó, de megfelelő pályák nélkül soha nem lesz kiemelkedő. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy minden egyes forint, amit a sportba fektetünk, egyúttal befektetés az egészségbe.”

Lázár János is ünnepelt, megköszönte minden balmazújvárosi polgártársnak azt az összefogást, mely létrehozta a XXI. századnak megfelelő létesítményeket. A helyi eredményeket összegezve azt mondta: „Az eredményeket látva érdemes volt a kormánynak támogatni a beruházásokat.”
 

photo_camera Fotó: Balmazújváros/Facebook

A stadiont több ütemben építették, először a pályát csinálták meg, 160 millió forintos TAO támogatásból, még négy évvel ezelőtt. Tiba István országgyűlési képviselő, a klub első embere azt nyilatkozta korábban, hogy mivel 2017-től elvárás lesz a profi kluboknál, hogy a pályák fűthetőek legyenek – ezzel lecsökkentve a téli holtszezon hosszát – , ezért a felújításnál ezt is szem előtt tartották. Ez azt jelenti, hogy a gyökérzónában 10-11 Celsius fokos hőmérsékletet lehet biztosítani, akármilyen hideg is van. A balmazújvárosi pálya fűtésének a specialitását a termálvíz adja, ezt a névadó szponzor, a szomszédban lévő Kamilla gyógyfürdő biztosítja a klub számára. 

A stadion lelátóira, világításra, eremdényjelzőre még 340 millió forint tao-pénz és további 400 millió kormánytámogatás ment el. 

Újpesten sem lesz meccs, mert 800 milliórét ugyan felújították a stadiont, de a gyepszőnyeg borzalmas állapotban van. Ráadásul ez két csapata otthona is lenne tavasszal, az Újpest mellett a Vasasé, mert az utóbbiak új stadionja épül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.