A Budapest 2024 felfüggeszti az olimpiai szerződések kifizetését, amíg "helyre nem áll a budapesti olimpia egységes támogatottsága"

politika
2017 február 18., 12:49
comments 375

"Mindaddig, amíg nem derül ki egyértelműen, hogy helyreállítható-e a budapesti olimpia egységes támogatottsága, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. felfüggeszti a megkötött szerződéseket, új megrendelést nem ad ki, és nem használja fel a pályázatra elkülönített költségvetést"

– írja közleményében a Budapest 2024 olimpiai pályázat vezetősége. Az olimpiai "egységes támogatottsága" – ami persze valójában soha nem volt egységes, csak senki nem kérdeztek meg róla – azért bomlott fel az állami projektcég szerint, mert: 

"Az elmúlt hetekben egy közös nemzeti ügyből pártpolitikai vita lett. Felbomlott a magyar olimpiát támogató politikai egység."

És ettől annyira megijedtek a pályázat szervezői, hogy:

"Márpedig egységes politikai és közösségi támogatás nélkül Budapestnek nincs esélye olimpiát nyerni a világ legnagyobb és leggazdagabb városai közé tartozó Párizzsal és Los Angelesszel szemben."

Az állami cég szerint ezért "ebben az új helyzetben arra van szükség, hogy a főváros, a Magyar Olimpiai Bizottság és az állam képviselői haladéktalanul áttekintsék a budapesti pályázat esélyeit, illetve

megvizsgálják, helyreállítható-e a pályázat egységes támogatottsága."

A közlemény szerint egyébként a teljes pályázati költségvetés felét máris elköltötték (mi arra jutottunk, hogy nagyjából 35 milliárd forintot költhettek erre).

A Budapest 2024 fájlalja, hogy a budapesti közgyűlés 93 százalékos többséggel megszavazta a pályázatot, de most mégis sikeresen összegyűjtött a Momentum Mozgalom – az ellenzéki pártok támogatásával – 266 ezer támogató aláírást az olimpiaiellenes népszavazásra.

Hogy hogyan hátrált addig a Fidesz, amíg nemzeti sorskérdésből budapesti belügy nem lett az olimpia, azt itt szedtük össze. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.