200 ezer dollárért kelt el Hitler telefonja

PÉNZ
2017 február 19., 20:40
comments 60

A Vörös Hadsereg találta meg ezt a készüléket Adolf Hitler bunkerjében, ők ajándékozták 1945-ben Sir Ralph Rayner brit tisztnek, amikor meglátogatta a Führer bunkerjét Berlinben. 

Nemrég Rayner tiszt fia döntött úgy, hogy elárverezi a "tömegpusztító fegyvernek" is nevezett telefont, amin keresztül Hitler több százezer áldozat sorsáról döntött. Hátoldalán látszik, hogy a Führer nevét belevésték, a horogkereszttel együtt. 

A készülék - egy Siemens W38, amely Hitler személyes utazótelefonjaként működött -  értékét 300  ezer dollárra becsülték, de egyesek akár a 400 ezer dollárt sem tartották irreális árnak érte. 

Végül ennél olcsóbban kelt el. Kikiáltási ára 100 ezer dollár volt, a marylandi Alexander Historical Auctions alkalmával 161 ezer dollárt ajánlott érte egy neve elhallgatását kérő gyűjtő. (Mail Online)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.