Rekordszámú bevándorlót toloncolnak ki idén Németországból

Angela Merkel. Fotó: AFP/S.A. Struck

Az újrázásra készülő Angela Merkel kancellár kabinetfőnöke, Peter Altmaier vasárnap arról beszélt a Bild am Sonntagnak, hogy tavaly 700 ezer menedékkérelemnek csak a fele részesült pozitív elbírálásban Németországban. 

2016-ban összesen 80 ezer bevándorlót deportáltak, miután megtagadták menedékkérelmüket, a fenti számok pedig egyértelműen arra utalnak, hogy idén új rekordra lehet számítani. 

A kereszténydemokraták mindent elkövetnek, hogy minél nagyobb szeletet visszaszerezzenek maguknak a bevándorlást nem, vagy csak nagyon szervezett és ellenőrzött formában toleráló jobboldali szavazótáborból, ahol a párt komoly veszteségeseket szenvedett 2015-ben, amikor megnyitotta a határokat a menedékkérők tömegei előtt. Ez nagyban hozzájárult az Alternative für Deutschland szélsőjobboldali formáció megerősödéséhez.  

Altmaier szerint fontos, hogy az állampolgárok érzékeljék, a menedékkérelmek elbírálása és a kitoloncolások rendszerezetten, jogállami keretek között zajlanak. Ma már csak annak bírálják el pozitívan a kérelmét, akit bizonyítottan háború és üldöztetés elől menekül. A kereszténydemokraták testvérpártja, a CSU azt szeretné elérni, hogy a kormány 200 ezer főben limitálja az évente befogadható bevándorlók számát. Németország másfél év alatt 1 millió bevándorlót és menekültet fogadott be Szíriából, Irakból és Afganisztánból. 

Merkel esélyei alaposan megroggyantak a választásokon, ahol a baloldal már több mérés szerint előrébb tart, mint a kereszténydemokraták. Kiélezett kampányhajrára lehet számítani. (Reuters)