Márciusban várhatóan lemond az ír miniszterelnök

külföld
2017 február 20., 17:36

Az ír kormányzó párton, a Fine Gaelen belüli források azt mondták a Guardiannak, hogy márciusban várhatóan lemond posztjáról Enda Kenny ír miniszterelnök, aki a Fine Gael elnöke is. Kenny a Fine Gael eddigi legeredményesebb vezetője, hiszen ő eddig a párt egyetlen olyan politikusa, aki egymás után kétszer is meg tudta szerezni a miniszterelnökséget.

A Guardian forrása szerint Kenny egy szerdai pártgyűlésen jelenti majd be a döntését, utána pedig gördülékeny és egyszerű hatalomátadást várnak a politikusok a párton belül.

Kenny népszerűsége azután indult komoly csökkenésnek, hogy kiderült: az ír rendőrségben olyannyira elharapódzott a korrupció, hogy politikai és gazdasági vezetők elleni ügyekben gyakran nem is emelnek vádat, vagy nem nyomoznak megfelelően. Felmerült az is, hogy a rendőrök eleve nem is bírságolják meg a politikusokat a közlekedési szabálytalanságok miatt.

A botrányt tovább súlyosbította, hogy azt a forrást, aki először próbált beszámolni ezekről az ügyekről még évekkel ezelőtt, eljárás alá vonták, és megpróbálták elhallgattatni. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.