A Svédországot felforgató migráns bűnözők mítoszát még a svédek egy része is elhiszi, de a bűnügyi statisztikák mást mutatnak

bűnügy
2017 február 22., 15:00

„Hát nézzék meg, hogy mi történt tegnap este Svédországban!”

– ezt február 18-án, szombaton mondta Donald Trump amerikai elnök egy nagygyűlésen Floridában. Trump előtte az amerikai biztonságáról beszélt, és hogy egyes európai városokban milyen állapotok uralkodnak a bevándorlók miatt: terror és bűnözés.

„Svédország. Ki gondolta volna? Svédország! Befogadtak egy csomót, most olyan gondjaik vannak, amire sosem számítottak”

– hitetlenkedett az európai civilizáció összeomlásán Trump.

Február 17-én, egy nappal a beszéd előtt semmi sem történt Svédországban. Nem volt terrortámadás, vagy más jelentős bűncselekmény. Másnap, február 19-én Trump elnök már azt írta Twitteren, hogy ő csak egy hírre reagált, amit a Fox Newson látott. A Foxon valóban volt egy műsor Svédországról. Egy Ami Horowitz nevű amerikai producer beszélt a migráció és a bűnözés kapcsolatát boncolgató dokumentumfilmjéről, egészen pontosan arról, hogy szerinte a svédek megpróbálják elleplezni a bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket.

Úgy tűnik azonban, hogy még ez a film sincs egészen rendben. Horowitz filmjében az egyik legfontosabb megszólaló Anders Göranzon rendőrtiszt. Ő hétfőn arról beszélt, hogy az amerikai filmes meghamisította a szavait, az egyik svéd hírügynökség pedig tételesen ment végig a film állításainak igazságtartalmán.

Két nappal később tényleg balhé lett

Rendőr Stockholm Rinkeby nevű negyedében a hétfői zavargások után - AFP PHOTO / Fredrik SANDBERG
photo_camera Rendőr Stockholm Rinkeby nevű negyedében a hétfői zavargások után - AFP PHOTO / Fredrik SANDBERG

A sors fura fintora, hogy bár Trump szombati állítása teljesen alaptalan volt, és az általa hivatkozott dokumentumfilm legalább is félrevezető, hétfőn zavargás tört ki a svéd főváros, Stockholm egyik bevándorlók lakta negyedében. A rendőrség egy drogdílert tartóztatott le Rinkeby pályaudvara mellett, ezután pedig dühös fiatalok gyújtottak fel hat személyautót, törtek be kirakatüvegeket, és dobálták kővel a kiérkező rendőröket.

Egy fotóst megvertek, egy rendőr könnyebben megsérült, és több helyi civilt is megtámadtak, akik megpróbálták megakadályozni a fosztogatást. Egy rendőr rálőtt az egyik zavargóra, de nem találta el. A hatóságok egy embert tartóztattak le.

Stockholmban nem ez az első zavargás, 2010-ben és 2013-ban is történt hasonló. A legnagyobb négy napig tartott ugyanitt, akkor 150 autót gyújtottak fel (a legtöbb kocsi bevándorlóké volt), és összesen legalább 9,3 millió dollár (2,6 milliárd forint) kárt okoztak. A zavargások alatt hét rendőr sérült meg. Akkor egy színesbőrűnek gondolt, valójában fehér, portugál származású bevándorló halála miatt tört ki a balhé. Az idős és egyébként kissé zavart elméjű portugál késsel támadt rendőrökre, és lelőtték.

Bár az ilyen balhék ritkák, de mutatják, hogy a bevándorlás, és a bevándorlók integrációja igenis okoz súlyos társadalmi feszültségeket. A bevándorlók körében például lényegesen magasabb a munkanélküliség, mint a „született” svédeknél.

Svédországot nem emészti el a bűnözés

Arra egyébként, hogy Svédországot elemésztené a bűnözés, nem csak Donald Trump utalgat. Orbán Viktor 2015-ös tusványosi beszédében említette a svéd nemi erőszakok magas számát, mint a bevándorlás okozta egyik súlyos problémát. A kormány fő migránsszakértője, Nógrádi György korábban arról beszélt, hogy Svédországban „muszlimok követik el a bűncselekmények 77 százalékát". A brit szélsőjobbos Nigel Farage és Donald Trump is azt állította, hogy Svédországban van a Nyugat „nemierőszak-fővárosa”, és ennek a bevándorláspolitika az oka.

Svédországban a Bra, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács vezeti a hivatalos bűnügyi statisztikát. Az országba csak 2015-ben 160 ezer bevándorló érkezett, könnyű kiszámolni, hogy ez a 10 milliós lakosság 1,6 százaléka. Ha valamikor látszania kellene a statisztikákban a bűnügyek elszabadulásának, akkor az 2015 és 2016. A Bra nemrég hozta nyilvánosságra a 2016-as előzetes számokat, abból a korábbi évekhez képest nem látszik kiugrás.

link Forrás

A svéd Dagens Nyheter egyébként a bűnügyi statisztikák elemzéséből arra jutott, hogy a 2015 okóber és 2016 január között történt bűncselekményeknél

1 százalék volt az elkövetők között a menekültek aránya.

Ez, ahogy a nyilvános statisztikák sem győzték meg a svédek jelentős részét, az amerikai Pew kutatóintézet 2016-os felmérése szerint a svédek 46 százaléka gondolja, hogy a menekültek jobban felelősek a bűnözésért az országban, mint más csoportok. Ez a második legrosszabb arány Európában, az első helyen az olaszok, a harmadikon a magyarok végeztek.

A múlt héten a kormány meghívására Magyarországon járt a svéd bevándorlás- és igazságügyi miniszter, ő a 444 kérdésére beszélt az országában történt szexuális bűncselkeményekről, és azt mondta, Svédországban évek óta 6000 körül van a bejelentett nemi erőszakok száma, és azt is tudni kell, hogy náluk nagyon sok mindent erőszaknak tekintenek, amit máshol nem, tehát a törvények sokkal szigorúbbak, mint például a dél-európai országokban. Szerinte amiatt tapasztalható emelkedés a bűncselekmények számában, hogy egyre több nő meri bejelenteni, ha megtámadják, és nem amiatt, hogy 2015-ben 160 ezer migráns érkezett az országba.