Hiába a rengeteg aláírás, ebből aligha lesz népszavazás

POLITIKA
2017 február 22., 12:51
comments 743

A Fővárosi Közgyűlés szerdán ülésezett először azóta, hogy a Momentum Mozgalom több mint negyedmillió aláírást leadott az olimpiai népszavazásért.

A közgyűlés két ügyben is dönthetett volna:

  • Kiírhatták volna a népszavazást, hiszen ha a Momentum aláírásainak a fele érvényes, már akkor kötelező lesz úgyis kiírna. Ezt támogatta az ellenzék.
  • Visszavonhatta volna a budapesti olimpiai pályázatot, hiszen múlt pénteken Tarlós István főpolgármester már utalt arra, hogy megfelelő támogatás nélkül nincs értelme olimpiát akarni.

Egyik sem történt meg azonban, hanem a közgyűlés fideszes többséggel megszavazott inkább egy Kocsis Máté (Fidesz) által jegyzett nyilatkozatot arról, hogy az olimpia mögötti nemzeti egység megbomlott, és ezért a véleményüket megváltoztató ellenzéki politikusok a felelősek.

Fürjes lényegében kimondta, hogy nem lesz népszavazás

Egészen hosszú vita ment előtte a közgyűlésben, aminek a jövőre nézve legfontosabb része az volt, amikor Fürjes Balázs kormánybiztos közölte, hogy csak akkor van értelme a budapesti pályázatot fenntartani, ha itt és most az ellenzék újra az olimpia mellé áll, mert 

"ha nincs egység, akkor nincs esély".

Mivel ez nem történt meg, ezért nyilvánvalóan kikövetkeztethető, hogy a kormány arra kéri majd Budapestet, hogy vonja vissza a pályázatot. 

Az a magyarázat, hogy egy elhúzódó vita, egy népszavazási hercehurca béna kacsává teszi a budapesti kampányt a NOB-nál Párizshoz és Los Angeleshez képest, így kár a gőzért, nem éri meg próbálkozni se. 

Fürjes Balázs kormánybiztos beszél Fővárosi Közgyűlés ülésén. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
photo_camera Fürjes Balázs beszél, Tarlós István figyel. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Ha nincs pályázat, akkor nem kell népszavazás sem, és így a kormány megúszhatja, hogy egy budapesti népszavazáson esetleg leszavazzák az emberek az álláspontját. A Momentum Mozgalom vezetői korábban arra kérték a kormányt és a fővárost, hogy írják ki mindenképpen a népszavazást. 

Tarlós péntekre fontos bejelentést ígér

A részletekről Tarlós István hamarosan egyeztet Orbán Viktorral, és a főpolgármester azt ígérte, hogy nagyon hamar le fogják zárni ezt az ügyet, és hogy pénteken fontos bejelentést tesz a sajtónak. Minden jel arra utal, hogy a pályázat visszavonását fogja bejelenteni.

A közgyűlési vitában Fürjes Balázs azt mondta, hogy szinte tuti Budapest nyerte volna meg az olimpia rendezési jogát, minden erre utalt, a szíve szakad meg, de így, hogy nincs már nemzeti egység az olimpia mögött, szerinte már pályázni sincs értelme.

A szintén felszólaló Borkai Zsolt MOB-elnök (és Győr fideszes polgármestere) is teljesen megrendült volt, ő olimpiai bajnokként pláne nagyon akarta ezt, és a NOB-tól hívták is azzal, minden földrészről, hogy nem értik mi megy most Magyarországon, mert minden esély megvolt a budapesti győzelemre.  

Mindketten arra futtatták ki mondandójukat, hogy mennyire csodálatos volt, amikor 2015-ben szinte a teljes közgyűlés megszavazta a pályázást, és akkor megvalósult a nemzeti egység, amiből egy nagyszerű olimpia lehetett volna. Milyen büszék voltak akkor a szocialistákra is.

2015-ben a közgyűlésből csak az LMP-s Csárdi Antal szavazott a pályázat benyújtása ellen, illetve a DK-s Gy. Németh Erzsébet tartózkodott. Korábban az MSZP-sek támogatták Demszky Gábor előző főpolgármestert is, amikor ő is gondolkozott olimpiai pályázaton. 

Árulózás

Tarlós István többször is elmondta, hogy neki semmi baja a Momentummal, természetes, hogy a fiatalok helyet keresnek a politikában, ő is így kezdte 27 éve, neki csak azokkal van baja, akik oldalt váltottak.

Úgyhogy a vita jelentős része azzal telt, hogy a kormányoldal árulózta és köpönyegforgatózta a szocialista Horváth Csabát és a párbeszédes Karácsony Gergelyt, ők pedig védekeztek. Horváth azzal, hogy a fideszesek olyan országot csináltak, ahol nem lehet bízni abban, hogy nem lopnak el mindent, Karácsony pedig azzal, hogy ő a saját pártja akarata ellenében akart esélyt adni az olimpiának, tehát ő biztosan nem áruló, hanem mindig elvi alapon dönt.

A vita egyik emlékezetes pillanata volt, amikor Trippon Norbert (MSZP) azzal jött, hogy a fideszesek "lefosták a bokájukat", amikor "néhány becsületes tekintetű fiatal" kiment az utcára aláírásokat gyűjteni. Ezután hosszan idézték a fideszesek, hogyan méltatták a szocialisták néhány éve az olimpiát, Kunhalmi Ágnestől Botka Lászlóig. 

Többen is szóvá tették (még Borkai MOB-elnök is), hogy milyen hülyék az ellenzéki pártok, hogy segítettek feljönni a Momentum Mozgalomnak, ami majd tőlük vesz el szavazatokat.

Fürjes azzal is érvelt, hogy mindjárt lesz az úszó vébé, ami után a NOB pláne Magyarországnak adta volna az olimpia rendezés jogát, és azt is milyen csodálatosan és időben sikerült előkészíteni. Csárdi Antal (LMP) erre jelezte, hogy a költségek eddig a tervezett ár négyszeresére duzzadtak, és hol van még a nyár. Fürjes azt mondta erre, hogy minden a törvényes közbeszerzés szerint alakult.

Tarlós: Ne kenjék rám, nem nekem kellett

A sokszor személyeskedésig menő vita végén Tarlós így összegzett:

  • "Nem én erőltettem ezt az olimpiát, és nem is én találtam ki, és nem is Budapest találta ki."
  • "Egynek nincs értelme, húzni a dolgot mint a rétestésztát."
  • "Mindenki tudja miről van szó, a vak is látja, hogy ez a történet rég nem az olimpiáról szól."
  • "A Momentum arról akart népszavazást, hogy vonja vissza Budapest a pályázatot, nem értem, hogy miért ne lenne jó nekik akkor, ha visszavonnánk."

Sem Tarlós, sem pedig Fürjes nem mondta ki egyértelműen, hogy Budapest a kormány egyetértésével hamarosan visszavonja a pályázást, de minden utalásuk teljesen egyértelműen ezt készítette elő. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.